11 Eylül 2024 Çarşamba
Anasayfa > Yazarlar > CİHAT KARAKUŞ > Bilgi Edindik!
CİHAT KARAKUŞ

Bilgi Edindik!

07.02.2014 14:48 12 14 16 18 yazdır
Yazar : CİHAT KARAKUŞ

Mevcut iktidarın kamusal alanda yapılmış en önemli icraatlarından birisidir. Kamu kurum ve kuruluşlarının icra ettikleri iş ve işlemlerinin şeffaflığakavuşturulması amacıyla atılmış bir adımdır ''bilgi edinme''. 2003 yılında kamu kurumlarının gerçekleştirdiği işlemlerin paylaşıma açılması amacıyla 4982 sayılı "Bilgi Edinme Kanunu", 2004 yılı Nisan ayında da "Bilgi Edinme Hakkı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Esas Ve Usuller Hakkında Yönetmelik" yayımlanmıştır.

         4982 Sayılı Bilgi Edinme Kanunu'nun 1. maddesinde "Bu Kanunun amacı;demokratik ve şeffaf yönetimin gereği olan eşitlik, tarafsızlık ve açıklık ilkelerine uygun olarak kişilerin bilgi edinme hakkını kullanmalarına ilişkin esas ve usulleri düzenlemektir." denilerek kamu kurumlarının icra ettiği iş ve işlemlerde şeffaflık sağlanması amaçlanmıştır. Diğer bir ifadeyle kamu kurumları icra ettiği iş ve işlemler bakımından denetime de açılmıştır diyebiliriz.

         Aynı Kanunun 4. maddesinde ise "Herkes bilgi edinme hakkına sahiptir" hükmüne yer verilerek, isteyen herkesin istediği kuruma bilgi edinme başvurusu yapabileceği ifade edilmiştir. Bugün itibariyle de devlet memurları istedikleri herhangi bir konuda ilgili kamu kurumuna bilgi edinme müracaatında bulunabilir. Örneğin; memurlar kendi kurumuna müracaat ederek geçmiş yıllara ilişkin sicil notlarını isteyebilir, Devlet memurları haklarında açılmış bir soruşturma için soruşturma dosyasındaki evrakların birer örneğini isteyebilir... vb.

         Bilgi edinme başvurusu şahıs bazında yapılabileceği gibi tüzel olarak kurumsal bazda da yapılabilir. Sendikalar, dernekler vb. kuruluşlar kurumsal olarak istedikleri bir kamu kurumuna kendi kurumu adına tüzel olarak bilgi edinme müracaatı yapabilir.

Sendikamız, Eğitim öğretim hizmetleri alanında faaliyet gösteren bir kurum olarak geçmiş zaman içerisinde çeşitli tarihlerde İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bilgi edinme başvurusu yapmıştır. Bunlara birkaç örnek verecek olursak;

-      Rehber Öğretmenlerin görev yaptığı kurumlar ve sayıları?

-      İlimize atanan öğretmenlerin görev yerlerine göre dağılımları?

-      İlimizde yapılan MTSAS sınavlarında görevlendirilenlerin listesi?

Ve daha bir çok konuda zaman zaman bilgi edinme müracaatlarında bulunduk.

Ancak, İl Milli Eğitim Müdürlüğü bu müracaatlarımıza cevap vermek adına bazen olumlu bazen de olumsuz cevaplar vermiştir. Olumsuz olarak verilen cevaplar konusunda Başbakanlık bünyesinde kurulan Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu Başkanlığı'na itiraz edilmiştir. İtirazımız değerlendirme aşamasında olup gelen cevaba göre işlem yapılacaktır.

Olumlu olarak verilen cevaplar konusunda ise istediğimiz bilgilerin bir kısmı paylaşıma açılmış bir kısmı ise paylaşıma açılmayarak kamuoyundan gizlenmiştir.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş ve işlemleriyle kanunun 1. maddesinde ifadesi bulunan "şeffaflık" amacına riayet etmemiş olup her nedense aksi yönde hareket etmeyi çoğunlukla tercih etmiştir. Kanun ve yönetmeliğin emredici hükümleri görmezden gelinmiş, bilgi vermemek adına birkaç madde gerekçe gösterilerek sürekli olarak bilgi vermekten kaçınılmıştır.

Bilgi vermekten sürekli kaçınılması akıllarda bir takım soru işaretleri bırakmaktadır. Acaba neden bilgi verilmek istenmedi?, İstediğimiz belgelerin içinde yürürlükte bulunan mevzuata aykırı işlemler mi var?, İstenilen bilgilerin verilmesi birilerinin yaptığı yanlışları gün yüzüne mi çıkaracak?... Düşündükçe bu soruların ardı arkası kesilmeyecek gibi. Zaten doğru yapılan işleri kim gizlemek ister ki?

Bilgi edinmelerde dikkat çeken diğer bir durum ise; İl Milli Eğitim Müdürlüğü kendisinden talepte bulunduğumuz bilgi ve belgeler için bakanlığın gerçekleştirdiği iş ve işlemler ise paylaşımda bulunma yolunu tercih etmiştir. Ancak bizzat kendilerinin icra ettiği iş ve işlemlere ait bilgi edinme başvurularımızı türlü gerekçelerle reddetmeyi çoğunlukla tercih etmiştir. Karşılaştığımız bu durum akıllarda bir takım soru işaretleri oluşturmuştur.

Sonuç olarak bilgi edinme hakkı herkes için bir hak olup, her vatandaş kamu kurum ve kuruluşlarına 4982 sayılı kanun çerçevesinde bilgi edinme başvurusunda bulunabilir. Ve kurumlar da bu başvurulara cevap vermekle yükümlüdür.

Etiketler : Bilgi Edindik!
Yazarın Son Yazıları
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.