20 Nisan 2024 Cumartesi
Anasayfa > HABERLER > Eğitim Çalışanlarına Yönelik Şiddete Hayır

Eğitim Çalışanlarına Yönelik Şiddete Hayır

11.03.2020 15:48 12 14 16 18 yazdır
Kaan Çalın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul müdürü Remzi Beyoğlu' na yapılan saldırı ile ilgili basın açıklamasında bulunduk.
Eğitim Çalışanlarına Yönelik Şiddete Hayır

Sayın İlçe Milli Eğitim müdürüm, kıymetli okul müdürlerim, kıymetli öğretmen arkadaşlarımız, basınımızın güzide temsilcileri,


Şehit Kaan Çalin Mesleki ve Teknik Lise Müdürümüz Sayın Remzi Beyoğlu geçtiğimiz gün münferit ve alçakça bir saldırıya maruz kalmıştır. Okul müdürümüze yapılan bu saldırı ülkemizde ne ilktir ne de son olacaktır. Dün şehit Necmettin Kuyucu ve Ceren Damak öğretmenlerimize yapılan saldırı neyse bugün de budur. Dün nasıl bu davalara müdahilsek bugünde ve yarında eğitim çalışanlarına yapılan şiddetin karşısında, eğitim çalışanlarının da yanında olmaya devam edeceğiz.


Türk Eğitim- Sen olarak, kamu da şiddettin her türlüsüne karşıyız. Kamu da şiddetin önlenmesi için Türk Eğitim-Sen Genel Merkezimiz tarafından hazırlanan kanun teklifi 13 kasım 2019 tarihinde MHP Iğdır Milletvekili Yalçın Karadağ tarafından TBMM Başkanlığına sunulmuştur. Bu kanun teklifi ivedi olarak kanunlaşmalıdır. Buradan bir kez daha yapılması gerekenleri ilan ediyoruz. 


Türk Eğitim-Sen olarak taleplerimiz;


Eğitim çalışanlarına yönelik artan şiddet olaylarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması Komisyonu kurulmalıdır.


Türk Ceza Kanununda Eğitim Çalışanlarına yönelik şiddet ayrı bir suç tipi olarak düzenlenmelidir.


Eğitim çalışanlarına yönelik şiddeti artıran unsurlardan birisi de, şiddeti uygulayan kişilerin cezalandırılmayacakları ya da önemsenecek bir yaptırımla karşılaşmayacakları düşüncesidir. Eğitim çalışanlarına yönelik şiddete asla hoşgörü gösterilmeyeceği, aksine şiddet suçlarının mutlaka cezalandırılacağı düşüncesinin yerleştirilmesi ve kamu sağlığını bozduğu için de ayrıca cezalandırılacağı düşüncesinin oluşturulması, önleyicilik açısından önemli bir adım olacaktır. Eğitim çalışanlarına yönelik şiddetin geldiği yer nedeniyle, Türk Ceza Kanunu'nun birinci maddesinde belirtilen önleyicilik ve koruyuculuk işlevinin sağlanabilmesi için yeni bir düzenleme yapılarak kamu sağlığının korunması amacı ile harekete geçirilmesine acil ihtiyaç bulunmaktadır.


Eğitim-öğretim hizmetinin gereği gibi yürütülebilmesi ise, ancak güvenli ve sağlıklı çalışma koşullarıyla mümkün olacaktır. Güvenli ve sağlıklı çalışma ortamı; Eğitim-öğretim hizmetinin sunulabilmesinin, bireylerin eğitime ulaşma haklarını kullanabilmesinin ön koşulunu oluşturmaktadır. Teklif edilen maddeyle, Eğitim Çalışanlarının güvenlik içinde çalışması yasal koruma altına alınmıştır.

Bu durumun önüne geçecek tedbirlerden biri olarak, Türk Ceza Kanunu'na aşağıdaki maddenin eklenmesini, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bütün üyelerinden acilen talep etmekteyiz.

5237 sayılı Türk Ceza Kanununun “Topluma Karşı Suçlar” başlıklı “ÜÇÜNCÜ KISIM”ı, “Kamunun Sağlığına Karşı Suçlar” başlıklı “ÜÇÜNCÜ BÖLÜM”üne “Usulsüz ölü gömülmesi” başlıklı 196 ncı maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki “Eğitim-öğretim Hizmetini Engelleme” başlıklı 196A maddesi eklenmelidir.


Türkiye’de şiddet olaylarının yeterli cezayı almadığı konusunda yargıya olan güven eksikliği söz konusudur. Türkiye’de özellikle kadına şiddet konusunda olduğu gibi yargının şiddet uygulayanlara yeterli cezayı vermediği görüşü hâkimdir. Bunun yanında yargının şiddet olayları karşısında çok uzun sürede karar vermesi şiddet başvurusunun ve sonuçlanma işleminin pek çok idari uygulama ve başvuru zorluğu içermesi yargıya ilişkin nedenler arasında sayılabilir.


Eğitim-öğretim kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı, eğitim-öğretim hizmetinin verilmesi esnasında veya verilen eğitim-öğretim hizmetinden kaynaklanan nedenlerle cebir, şiddet veya tehdit kullanan kişiler hakkında, ceza hukuku kapsamında yürütülmekte olan işlemler ve davalarda Eğitim Çalışanlarının talebi üzerine Bakanlıkça hukuki yardım yapılması noktasında 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede düzenleme yapılmalıdır.
Milli Eğitim Bakanlığınca acilen “Sağlık Bakanlığı Personeline Karşı İşlenen Suçlar Nedeniyle Yapılacak Hukuki Yardımın Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” benzeri “Milli Eğitim Bakanlığı Personeline Karşı İşlenen Suçlar Nedeniyle Yapılacak Hukuki Yardımın Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” çıkarılmalıdır.


Resmî Gazete’de 28.04.2012 tarihinde yayımlanan “Sağlık Bakanlığı Personeline Karşı İşlenen Suçlar Nedeniyle Yapılacak Hukuki Yardımın Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarda görev yapan personele, sağlık hizmeti sunumu sırasında veya bu görevlerinden dolayı personele karşı kanunlarda suç olarak tanımlanan bir fiilin gerçekleştirilmiş olması halinde verilecek hukuki yardımın mahiyetini düzenlemektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimcilere yönelik her saldırının sıkı takipçisi olmalıdır. Şiddete maruz kalan çalışanlara, anında ve yeterli güvenlik desteği sağlanmalıdır. Yaşanan şiddet eylemleri, kayıt altına alınmalı, yargıya intikal ettirilmelidir. MEB Hukuk Müşavirliği kanalıyla yargıya intikal etmiş davalarda kendi personelinin yanında olduğunu göstermeli ve saldırganlar gecikmeden adaletin hükmüne çarptırılmalıdır.

Türk Ceza Kanunu’nda Eğitim çalışanlarına yönelik şiddeti caydırıcı nitelikte yeni düzenlemeler yapılarak; bu eylemlerin, kamu hizmetini engelleme, vatandaşın Eğitim hakkını kullanmayı engelleme ve bunun sonucunda insan hayatının riske atılması gibi suç tipleri başlıkları altında değerlendirileceği yasal düzenlemeler yapılmalı, cezalar artırılmalı ve verilen cezaların ertelenmemesi sağlanmalıdır.

Türk Eğitim-Sen olarak, Şehit Kaan Çalin Mesleki ve Teknik Lise Müdürümüz Sayın Remzi Beyoğlu müdürümüze yapılan saldırıyı şiddetle ve nefretle kınıyor, zanlıların bir an önce adalet önünde hesap vermesini talep ediyoruz. Kamuoyuna saygıyla arz olunur.


Halim Hallaç
Tes Kadirli İlçe Başkanı

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorinin Diğer Haberleri