29 Mart 2024 Cuma
Anasayfa > HABERLER > Hafta Sonlarında On Saatten Fazla Ek Ders Ücreti Ödenemez

Hafta Sonlarında On Saatten Fazla Ek Ders Ücreti Ödenemez

02.11.2015 21:32 12 14 16 18 yazdır
Hafta Sonlarında On Saatten Fazla Ek Ders Ücreti Ödenemeyeceği Konusunda Yetkili Mercileri Uyardık
Hafta Sonlarında On Saatten Fazla Ek Ders Ücreti Ödenemez

Sayı

ŞMT.400.80/

21/10/2015

Konu

:  Destekleme ve Yetiştirme Kursu

   Ek Ders Ücreti Ödemeleri

 

 

 

OSMANİYE İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE

 

 

         İlimiz genelinde ki okul ve kurumlar bünyesinde açılan destekleme ve yetiştirme kurslarında görev alan yönetici ve öğretmenlere ek ders ücreti ödemeleri konusunda bazı sıkıntıların yaşandığı, mevzuata aykırı ders dağıtımlarının yapıldığı, bakanlar kurulu kararına aykırı düşecek şekilde ek ders ödemelerinin yapılacağı yönünde sendikamıza bilgiler gelmektedir.

 

Milli Eğitim Bakanlığı Örgün Ve Yaygın Eğitimi Destekleme Ve Yetiştirme Kursları Yönergesi'nin "Kurs giderleri" başlıklı 20. maddesi 1. fıkrasındaki; "(1) Kursta görevli yönetici ve öğretmenlerin ders ve ek ders ücretlerine ilişkin hususlar, Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin Toplu Sözleşme ile 1/12/2006 tarihli ve 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar kapsamında belirlenir." hükümlerine göre ek ders ödemelerinin Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar uyarınca yapılacağı ifade edilmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Yetiştirme, okuma - yazma ve uyum kursları" başlıklı 8. Maddesinde; "MADDE 8- (1) Bu Kararla belirlenen azami ek ders görevi ve ek ders görevinden sayılan ders saatleri dışında olmak üzere;

a) Ders yılı içinde;

1) İlgili mevzuatına göre, dönem içinde herhangi bir nedenle derslerin yapılamadığı günler için dönem içinde veya dönem sonunda düzenlenen eğitim faaliyetleri ve yetiştirme programları ile ikinci yarıyıl sonunda bazı derslerden yetersizliği görülen öğrenciler için düzenlenen yetiştirme kurslarında veya programlarında,

Görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere haftada 10 saate kadar, ek ders görevi verilebilir.

(2) Bu madde kapsamında belirtilen eğitim faaliyetlerinde cumartesi ve pazar günleri ile yarıyıl ve yaz tatillerinde fiilen yerine getirilen ders görevleri, ek ders ücreti karşılığında verilir. " hükümlerine göre Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında görev alan öğretmen ve yöneticilere hafta sonu en fazla 10 saate kadar ders verilebilecektir.

2014-2015 Eğitim - Öğretim Yılı Örgün Ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular ve Cevaplarında Öğretmenler haftada toplam kaç saat ders verebilecekleri ile ilgili olarak;

"1-Öğretmenler haftada toplam kaç saat ders verebilecekler?

Öğretmenler haftada okulda girdiği dersler dahil toplam 40 saate kadar ders verebilecektir.

Örnek:

a) Öğretmen okulda haftada 21 saat derse giriyorsa + 19 saat,

b) Öğretmen okulda haftada 30 saat derse giriyorsa + 10 saat kurs verebilecektir.

c) Hafta içi maaş karşılığını doldurmayan öğretmenin kursta devam ettiği derslerden 15 saat düşüldükten sonraki kısmından ücretlendirilecektir." açıklamasına yer verilmiştir.

Bütün bu mevzuat hükümleri ile açıklamalar uyarınca;

1-    Milli Eğitim Bakanlığı  Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar ışığında öğretmenler; 15 saati aylık karşılığı, 6 saati zorunlu ek ders, 9 saati de isteğe bağlı ek ders karşılığı olmak üzere 30 saat ve hafta sonu da 10 saat olmak üzere normal dersler ile Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında toplam 40 saat görev alabilecektir.

2-    Milli Eğitim Bakanlığı  Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar ışığında yöneticiler; 6 saati aylık karşılığı, 6 saati de isteğe bağlı ek ders karşılığı olmak üzere 12 saat ve hafta sonu da 10 saat olmak üzere normal dersler ile Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında 22 saat görev alabilecektir.

3-    Maaş karşılığı derse girenlerin ise maaş karşılığı düşüldükten sonra öğretmenler hafta içi 15 saat hafta sonu 10 saate kadar, yöneticiler hafta içi 6 saat hafta sonu 10 saate kadar görev alabilecektir.

Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında görev alan yönetici ve öğretmenlerin hafta sonu 10 saatten fazla derse girmeleri aşağıdaki kanunlara da aykırıdır.

Anayasa'nın "Çalışma şartları ve dinlenme hakkı" başlıklı 50. maddesindeki; "Kimse, yaşına, cinsiyetine ve gücüne uymayan işlerde çalıştırılamaz.

Küçükler ve kadınlar ile bedeni ve ruhi yetersizliği olanlar çalışma şartları bakımından özel olarak korunurlar.

Dinlenmek, çalışanların hakkıdır.

Ücretli hafta ve bayram tatili ile ücretli yıllık izin hakları ve şartları kanunla düzenlenir." hükümleri ile çalışanların hafta tatili kullanmaları temel haklar arasında sayılmaktadır.

Uluslararası Çalışma Teşkilatı'nca (İLO) hazırlanarak 17.11.1921 tarihinde kabul edilen Hafta Tatili Yapılması Hakkında 14 Sayılı Sözleşme, TBMM'ce de onaylanarak, 16.02.1946 günü bir iç hukuk kaynağı olarak çalışma hayatımıza kazandırılmıştır. 14 Sayılı Uluslararası Sözleşmenin 2. maddesinde; "İşçilere 7 günlük devrede fasılasız en az 24 saatlik izin verileceği," hükümleri bulunmaktadır.

394 sayılı Hafta Tatili Hakkında Kanun, tüm çalışanların hafta tatilini düzenlemek üzere yürürlüğe konmuştur. 394 sayılı Kanun'un 1. maddesindeki; "On bin veya on binden fazla nüfusu havi şehirlerde alelumum fabrika, imalathane, tezgah, dükkan, mağaza, yazıhane, ticarethane, sınai ve ticari bilumum müessesat ve tevabiinin haftada bir gün tatili faaliyet etmeleri mecburidir." hükümleri ile belirtilen işyerlerinde işçi ve esnaf (bağımsız çalışanların) olarak çalışmakta olanlara haftada bir gün tatil (izin) verilmesi zorunluluğu getirilmiştir.

394 sayılı Kanun'un 2. maddesindeki; "Resmi devairle umumi, hususi, ticari ve sınai herhangi bir müessesede müstahdemini ve ameleyi haftada altı günden fazla çalıştırmak memnudur." hükümleri ile de resmi dairelerde ve devlete bağlı tüm işyerlerinde çalışanlara haftada bir gün 24 saatten az olmamak üzere tatil (izin) verilmesi zorunluluğu getirilmiştir.

4857 Sayılı İş Kanunu'nun "Hafta tatili ücreti" başlıklı 46. maddesi  1. fıkrasındaki; "Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmidört saat dinlenme (hafta tatili) verilir." hükümleri de bulunmaktadır.

 Tüm bu açıklamalar  uyarınca, hafta sonu görev alan yönetici ve öğretmenlere kurslarda en fazla 10 saat ders görevi verilmesi hususlarında müdürlüğünüze bağlı okul ve kurum müdürlüklerinin uyarılması, bu hususlara okul ve kurum müdürlüklerince riayet edilip edilmediğinin maarif müfettişleri vasıtasıyla ivedi bir şekilde denetlenmesi için müdürlüğünüzce gerekli iş ve işlemlerin yapılması, bu hususlara göre hareket etmeyen okul ve kurum yöneticileri hakkında ilerleyen süreçlerde şikâyetçi olacağımızın bilinmesi hususunda;

 

       Gereğini talep ederiz.

 

 

                                                               Cihat KARAKUŞ                    Ahmet KANDEMİR

                                                         Şube Mevzuat Sekreteri                  Şube Başkanı

 

 

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorinin Diğer Haberleri