28 Mart 2024 Perşembe
Anasayfa > HABERLER > Hüseyin Bey Ek Ders 10 Lira Oldu

Hüseyin Bey Ek Ders 10 Lira Oldu

13.10.2015 23:09 12 14 16 18 yazdır
Hüseyin ÇELİK 2005 yılında ek ders 10 Lira olacak demişti. Yıl 2015 ek ders ancak 10 yılda 10 lira oldu. Sözünüz 10 yıl sonra kendiliğinden yerine geldi.
Hüseyin Bey Ek Ders 10 Lira Oldu
İkramiyeyi İnek İçti

18. Millî Eğitim Şurası Kararlarının "Öğretmenin Yetiştirilmesi, İstihdamı Ve Mesleki Gelişimi" başlıklı bölümü 27. maddesi; "27. Öğretmen ve yöneticilerin ekonomik durumlarının iyileştirilmesi amacıyla her yıl kasım ayında bir maaş tutarında ikramiye verilmeli, ek ders ücretleri 12 TL'ye çıkarılmalı, görev aldığı projeler için ek ders ücreti tahakkuk ettirilmeli, yöneticilere ek ders ücreti yerine makam tazminatı ödenmeli ve ek ders ücretinin maaşlara yansıtılmasına yönelik düzenlemeler yapılmalıdır." hükümlerinde her yıl kasım ayında bir ikramiye ödenmesi ve ek derslerin 12 TL'ye çıkarılması kararı alınmasına rağmen bu güne kadar bir arpa boyu yol alınmadı. http://www.memurlar.net/haber/205152/

Yetkili Sendika Eğitim Bir Sen'e Soruyorum bu durumu neden gündeme getirmiyorsunuz?

Kısacası 18. Millî Eğitim Şurasında; ek ders 12 lira olacak kararı aldıydınız ne oldu, öğretmene bir ikramiye kararı aldıydınız ne oldu.

18. Millî Eğitim Şurası Kararlarının "Eğitim Ortamları, Kurum Kültürü ve Okul Liderliği" başlıklı bölümün 26. Maddesi aynen şu şekilde ifade edilmiş: "Güçlü okul kültürlerinin oluşturulup sürdürülebilmesi için okullarda öğretmen ve yöneticilerin uzun süreli istihdamını sağlamaya dönük tedbirler alınmalıdır." diye karar aldıydınız ne oldu?

Cevap veriyorum; Öğretmen ve okul yöneticisine rotasyon geldi, sonra uygulanmadı ama hala yönetmelikte duruyor. İkramiyeyi İnek içti, ek ders dağa kaçtı, siz de oralı bile olmuyorsunuz "Secaat arz ederken merd-i kıpti sirkatin söylermiş" hesabı yapıyorsunuz.

Ek Ders Dağa Kaçtı


Devam edelim 28 Ekim 2005 tarihinde öğretmenler günü öncesinde gazetelerde; "Öğretmenlerin ek ders ücretleri 3 kat artacak" başlığıyla "Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğretmenlerin 3 milyon 510 bin lira olan bir saatlik ek ders ücretlerinin 10 milyon liraya çıkarılmasını öngören bir kanun taslağı hazırlayarak Başbakanlık'a gönderdi." şeklinde gündeme gelen ek derse zam hikâyesi bir türlü sonuçlanmamış, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in ek ders ücretlerini artırıyoruz açıklamasıyla beklentiye giren ve hükümetten gelen sinyaller doğrultusunda ümitleri sönen öğretmenler eylemlerde bulunmuşlardı.


24 Kasım 2005 Öğretmenler Günü'nde yapılacağı sözü verilen Öğretmen ek ders ücretini 3.510 TL'den 10 TL'ye yükseltme sözü veren Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile "Fatura 3 milyar YTL tutuyor" diyerek ek ders ücretlerini kırpma yoluna giden ve "Maliye Bakanı Kemal Unakıtan arasındaki anlaşmazlık ve gecikmeden dolayı aradan aylar geçmesine rağmen açıklanmamıştı. Başbakanın da devreye girmesiyle Maliye çalışmalarını sürdürüyor. Ben istiyorum, Bakan Unakıtan istemiyor, bütçeye ek yük getiriyor" şeklinde beyanatlarda bulunan bakanlık 2006 yılında ek ders ücretlerine yapılan zam oranlarını açıklamıştı.


Çelik, ek ders ücretlerinin saatinin 3.52 TL´den 5 TL´ye çıkarıldığını, bu konuda Maliye Bakanlığı ile mutabakata varıldığını söylemiş, yapılan zamla birlikte ek ders ücretlerinde yüzde 40 artışa gidildiğini, Ek ders ücretlerine yapılan zammın mevcut ek ders ücretinin 8 kat artışı anlamına geldiğini ifade eden Çelik'in bu açıklaması anlaşılamamıştı.


3,5 TL´yi 5 TL yapar iken zam yapılmış gibi gösterilmiş idarecilerin derse girmeleri, Yüksek lisans yapanların yüzde 25 ve Doktora yapanların yüzde 40 ek derslerinin kesilmesi, bazı öğretmenlerin ders dışı hazırlık ücretlerinin iptal edilmesi, ek ders hesabında haftalık hesaba geçilmesi nedenleriyle aslında toplamda zam yapılmamıştı.


28 Ekim 2005 tarihinde öğretmenler gününden önce ek dersler 10 TL olacak diyenler, 2006 yılında ancak 5 TL yapabilmişlerdir. 2010 yılı öğretmenler gününden önce ek dersler 12 TL (2010 yılında alınan bu karar güncellenerek 2012'de 15 TL olacak şekilde) olacak diyenler şimdi kaç TL yapabilecekler?


Her öğretmenler günü öncesinde verilen sözler tutulsaydı, 2005 yılında ek dersler 10 TL 2010 yılında ek dersler 12 TL olacaktı. Ek ders ücretleri şu an 2015 öğretmenler günü öncesinde 10 TL civarındadır.

Hüseyin ÇELİK 2005 yılında ek ders 10 Lira olacak demişti. Yıl 2015 ek ders ancak 10 yılda 10 lira oldu. Hiç unutmuyoruz bu kazıgı. Siz unuttunuz mu? Yada bu konuyu Eğitim Bir Sen'in hiç gündeme getirdiğini duydunuz mu?

Yetkili sendika Eğitim-Bir-Sen'in MEB Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik'e sunduğu öneriyle, öğretmenlere ödenen ek ders ücretlerinin vergiden muaf tutularak, vergi matrahına dâhil edilmemesi Bakanlıkça değerlendirmeye aldığı öneri uygun görülür ve ek ders vergiden muaf tutulursa, öğretmen maaşına yaklaşık 100 TL zam gelmesi söz konusu olacaktı. http://www.memurlar.net/haber/167543

Ek Ödemeyi Balta Kesti


Akabinde 02.11.2011 tarih ve 28103 sayılı Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan 666 sayılı Kamu Görevlilerinin Mali Haklarının Düzenlenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamede öğretmenler unutulmuş, ek ödemeleri sıfır artışta kalmıştır.


Aynı unvan arasındaki ücret farklılığını gidermek adına çıkarılan yeni 666 sayılı KHK ile üst düzey bürokratlar arasındaki ücret farklılıkları giderilmiş, ancak eğitim öğretimin en önemli elamanı olan öğretmen yok sayılmıştır. 666 sayılı KHK çıkarılırken öğretmenin 65 puanlık ek ödeme oranı 65'te çakılı kalmıştır. http://www.memurlar.net/haber/209255/


Verilen Sözler Suya Düştü


2003 de dönemin başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan "Sayın Başbakan, Türkiye'nin kaynakları yeterli değil. Biraz, bekleyin, 3 yıl sonra rahata kavuşacaksınız" demişti. 


Umutlar Yandı Bitti Kül Oldu


Yukarıda hep verilen sözleri hatırlattık. 13 yıldır umutla yönetildik. Ama Umutlar Yandı Bitti Kül Oldu. 12 yıldır bekliyoruz Yeni umutlara karnımız tok. Sendika üyesi olmayanlar ile Eğitim-Bir-Sen üyesi olanlara ülkemizde oynanan "tiyatro" için, bir gün gelecek, herkes suçlarının ve sorumluklarının arkasında durmak zorunda kalacaktır. Hakkınız helal edin.


Ahmet KANDEMİR
Türk Eğitim Sen Osmaniye Şube Başkanı

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorinin Diğer Haberleri