19 Nisan 2024 Cuma
Anasayfa > HABERLER > İşte Ders Kitaplarındaki Skandallar

İşte Ders Kitaplarındaki Skandallar

01.10.2017 14:10 12 14 16 18 yazdır
Bu yıl yaşadığımız ders kitapları hatalarının bazıları hatadan çok kasıtlı yapılmıştır ve "FETÖ'nün adamlarının hala MEB'de aktif olduklarına işarettir.
İşte Ders Kitaplarındaki Skandallar
Ders kitaplarında daha önceki yıllarda da öğrencilerimizin kişisel gelişimlerini, milli ve manevi değerlerini olumsuz yönde etkileyebilecek benzeri örnekleri yaşadık. Bu konularda gerekli mercileri her defasında uyardık. Güncellenen müfredat ve ihale süreçleri, basım ve dağıtım süreçleri de düşünüldüğünde bu türden hatalarla karşılaşabiliyoruz. Bu konuda hassasiyetimizin en üst düzeyde olması gerekmektedir. Milli Eğitim yetkilileri çözüm olarak kitapları toplatıyor. Ancak bu durum çözüm değildir. İsrafa neden olmaktadır. Dolayısıyla kitap inceleme komisyonlarında görev yapacak personelin seçiminde özen göstermemiz gerekmektedir.


Ayrıca bu yıl yaşadığımız ders kitapları hatalarının bazıları hatadan çok kasıtlı yapılmıştır ve "FETÖ'nün adamlarının hala MEB'de aktif olduklarına işarettir.

İşte bu yıl yaşanan skandallar;


A- Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 7. Sınıf Ders Kitabı;


FETÖ firarisi Hitit Üniversitesi eski rektör yardımcısı Osman Eğri'nin "Cabbar Kulu'dan öğütler" başlıklı makalesi kitabın Alevilik konusu "İslam düşüncesinde yorumlar" başlığı altına koyuldu.  Alevi-Bektaşi inancı anlatılırken, "okuma metni" olarak "Cabbar Kulu'ndan Öğütler" bölümü yer aldı.


Alevi Bektaşi büyüklerinden birisi olduğu belirtilen Cabbar Kulu'nun öğütleri ise Osman Eğri tarafından derlenen Kitab-ı Cabbar Kulu kitabından alıntılandı. Osman Eğri'nin adı, sayfanın altında "hazırlayan" sıfatıyla yer aldı.


Osman Eğri kimdir; firari durumda olup ABD'de yaşamaktadır. Aynı zamanda hakkında yakalama kararı bulunan Eğri FETÖ'nün Alevilerden sorumlu üst düzey imamları arasındadır. Eğri 15 Temmuz darbe girişiminin olduğu gün firar etmişti.




B- Felsefe Lise Ders Kitabı; 


Semih Ofset Sek yayınevinin bastırdığı, yazarı Neriman Karavelioğulları olan Lise Felsefe kitabının 179. sayfasında, "Ecotopianetwork" adlı blogtan alınan bir karikatür yayınlandı.


Kitapta 'İdeal Toplum Arayışları' bölümünde, 'Düzen arayışları insanların iki farklı görüşü savunmalarına neden olmuştur. Bunlardan birincisi ideal düzenin olabileceğini reddedenler, ikinci ise ideal düzenin olabileceğini kabul edenler olarak karşımıza çıkmaktadır" denildi ve bir karikatüre yer verildi. Karikatürde trafikte bekleyen araçların camları demirli biçimde resmedildi, arabadaki bazı kişiler yumruk işareti yaptı. Bir kişinin ise uygunsuz bir harekette bulunarak resmedilmesi dikkatlerden kaçmadı.




C- Sosyal Bilgiler 6. Sınıf Ders Kitabı;


Sevgi yayınları tarafından basımı yapılan Sosyal Bilgiler 6. Sınıf Kitabının 148. sayfasındaki "Medeniyetler Ülkemizde Buluştu" başlıklı metinde, FETÖ'nün Vatikan adına yürüttüğü 'Dinler arası Diyalog' projesi açıkça övüldü. "Yazanların masum olmadığını düşünüyoruz. Bir art niyet arıyoruz. Bunlar yenilir yutulur bilgiler değil. Bizim çanla ezanın buluşması gibi bir gayemiz olabilir mi? Bu FETÖ'nün isteğidir.




D- Sosyal Bilgiler 7. Sınıf Ders Kitabı;


Sosyal Bilgiler 7. Sınıf Öğrenci Çalışma kitapları ve Öğretmen Kılavuz Kitaplarında; 17-25 ve havuz medyası tüm çıplaklığıyla anlatılmış, FETÖ üyelerinin yaptığı propaganda ifadelerine rastlandı. FETÖ'cüler iş başında.


Kitabın Basın özgürlüğü bölümünde, bir ülkede, tek başına hükümete gelen iktidarların bir süre sonra yolsuzluk haberlerini örtbas etmek için basın sansürleyeceği ifade edildi.


Tek parti iktidarının doğası gereği basını sansürleyeceğini belirten ifadeler, direkt olarak Ak Parti'yi hedef alıyor.


MEB, yaşanan bu skandal sonrasında, dün itibariyle acil olarak kitapların toplatılması kararını aldı.




E- Türkçe 4. Sınıf Ders Kitabı;


Türkçe 4. Sınıf Ders Kitabının 3. fasikül sayfa 113 ve 114 te 1. serbest okuma metni Tanrı Quetzalcoatl (Ketzalkutıl) müziği yaratmış.




İşte Dindar Nesil yetiştirmeyi planlayan MEB'in tanrısı Quetzalcoatl-Tüylü yılan, Kolomb öncesi Mezoamerika uygarlıklarında önemli doğaüstü varlık ya da tanrı.




Bu inanışa ve yılan-tanrı tasvirlerine Meksika'dan Peru'ya kadar uzanan geniş bölgede pek çok tradisyonda rastlanır. Derisi pul yerine tüylerle kaplı olan bu tüylü yılan ya da kuş-yılan tanrının Kiçe Mayalarındaki adı Gucumatz'dır (Gukumatz). 




Eski uygarlıklardan Toltekler ve Aztekler'deki adı "sakallı yılan" anlamında Quetzalcoatl (Nahuatl dilinde "ketsalkoatl" okunur) idi. Bu ad Pueblo kızılderililerinin dilinde ise "sakallı yılan", Meksika kızılderililerinin dilinde ise "kuş-yılan" anlamına gelir. Yukatek Mayalarında bu tanrı "tüylerle kaplı yılanların Efendisi" anlamında Kukul-Kan adını almıştır. Maya dilinde "yılan" ile "gökyüzü" sözcükleri telaffuzları bakımından eşseslidir ve "kaan" olarak telaffuz edilirler. 




Bu tanrının Maya dillerindeki okunuşu aslında Kukuul kaan'dır. Proto-Türk kültürü araştırmacıları, tüylü yılan sembolünün Türk tradisyonlarında da bulunduğunu bildirmektedir. Bu tezde birleşen bilim adamlarına göre de Türklerle Mayaların akraba olduklarını söylemek yanlış değildir.


F- Türkçe 6. Sınıf Ders Kitabı;


Karikatürist Selçuk Erdem tarafından yaratılan ve küresel ısınmanın işlendiği uygunsuz hareket yapan kutup ayısı karikatürü 6. sınıf ders kitaplarının 13'üncü sayfasına konuldu.




'Karikatürü yorumlayalım' başlıklı etkinlikte, karikatürist Selçuk Erdem'in buz parçası üzerindeki bir kutup ayısının sudaki bir adama pençesini uzatarak, konuşma balonunda 'Tut elimi' demesi tasvir ediliyor. Yapılacak çalışmada ise öğrencilerin karikatürün iletisi üzerinde düşünmesi ve düşüncelerini arkadaşları ile paylaşması isteniyor.




Selçuk Erdem de Twitter'dan 'Bana sorsaydınız okul kitabı için uygun olmadığını söylerdim' dedi. Ayrıca karikatürün izin alınmadan kullanıldığını belirtti. Tartışmaların ardından Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş ilgili sayfaların imha edildiğini duyurdu.


Çözüm olarak ilgili sayfanın kitaptan kopartılması yöntemi tercih edildi, öğretmenler yırttıkları sayfaları tutanak tutarak sayfaları yetkililere teslim ettiler.



G- Türkçe 5. Sınıf Ders Kitabı;

 

Kitabın, 'Dersimiz Atatürk (Dinleme/İzleme Metni)' bölümünde derse hazırlık çalışmaları arasında, dört tane etkinlik yer yer alıyor. 4'üncü etkinlikte, "Dersimiz Atatürk' filminde geçen aşağıdaki cümlelerden nesnel olanların başına (N), öznel olanların başına (Ö) harfi koyunuz" ifadeler yer alıyor. Bu ifadeler arasında da "Her 10 Kasım sabahı saat dokuzu beş geçe, çığılık çığlığa çalan sirenlerle birlikte, millet olarak saygı içinde çakılıp kalıyoruz" bulunuyor. 


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorinin Diğer Haberleri