19 Nisan 2024 Cuma
Anasayfa > HABERLER > MANDA VE HİMAYE KABUL EDİLEMEZ

MANDA VE HİMAYE KABUL EDİLEMEZ

04.09.2021 00:01 12 14 16 18 yazdır
En zor anlarda bile umutsuzluğa kapılmayan aziz milletimiz, bütün imkansızlıklara rağmen, Sivas Kongresi'nde ortaya koyduğu inanç ve kararlılıkla, tek yürek halinde sürdürdüğü İstiklal Mücadelesi'ni zaferle neticelendirmiştir
MANDA VE HİMAYE KABUL EDİLEMEZ

Türk Eğitim-Sen Osmaniye İl Başkanı Ahmet KANDEMİR Sivas Kongresi  nedeniyle bir mesaj yayınladı.

İnsanlar gibi milletlerin geleceklerini de tayin eden birtakım olaylar vardır. İşte, Sivas Kongresi aziz milletimizin geleceğini tayin en önemli olaylardandır. Cumhuriyetimizin mihenk taşıdır.

Birinci Dünya Savaşı sonunda işgale uğrayan Anadolu'yu kurtarmanın gereğine inanan milletimiz Kuva-yı Milliye ruhuyla harekete geçmiş, Türk'ün esir edilemeyeceğini tüm dünyaya bir kez daha göstermiştir.

Kurtuluş Mücadelesi'ne giden yolda Atatürk'ün önderliğinde yürütülen milli mücadelenin temel taşlarından olan Sivas Kongresi önemli yol başlarından biri olmuştur. Bağımsızlık aşkıyla dolup taşan bir milletin özgürlük nişanesini göstermesi bakımından son derece özeldir.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna temel hazırlayan Sivas Kongresi, Anadolu'da farklı cephelerde faaliyet gösteren milli güçleri bağımsızlık ideali etrafında birleştirmiş, yeni bir devlet kurma kararının vatan sathına yayılmasına vesile olmuştur.

Sivas Kongresi'nde alınan kararlar, Misak-ı Milli'nin belirlenmesinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışında, Kurtuluş Savaşı'nın tüm safhalarında etkili olmuş; Kongre, milli mücadelenin en önemli dönüm noktalarından biri olarak tarihe geçmiştir. Milletimiz, Sivas'tan dünyaya, 'Manda ve himaye kabul edilemez. Millî sınırlar içinde vatan bir bütündür, parçalanamaz. Her türlü yabancı işgal ve müdahalesine karşı, millet kendisini topyekûn savunacak ve direnecektir' şeklinde haykırmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuyla taçlanan istiklal mücadelemiz, bu şuurla gerçekleşmiştir.

Milletimizin bağımsızlık yolunda verdiği mücadelede Sivas Kongresi'nin önemi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün şu sözüyle daha iyi anlaşılacaktır: "Burada bir milletin kurtuluşunu hazırlayan kararlar verildi."

Sivas Kongresi'nde alınan kararlar milletimizin kaderini tayin etmiş, Misak-ı Millî'nin belirlenmesinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılmasında ve Kurtuluş Savaşı'nın vatanın bütününe yayılmasında etkili olmuştur.

Atatürk'ün önderliğinde yürütülen milli mücadelenin temel taşlarından biri olan Sivas Kongresi, Türk milletinin vatanına sahip çıkma kararlılığının, bağımsız ve özgür bir ülkede birlikte yaşama iradesinin ortaya çıkardığı bir eserdir.

Milli iradenin üstün kılınması, milli egemenlik ilkesinin hayata geçirilmesi bakımından tarihimizin en önemli halkalarından birini oluşturan kongrede, Türk milletinin kurtuluşuna ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna temel oluşturan kararlar alınmıştır.

Esas itibariyle Sivas Kongresi kararları, millet egemenliğine dayanan yeni bir devletin doğuşunu müjdeleyen kararlardır. Amasya'da, Erzurum'da ve Sivas'ta yeşeren bağımsızlık ümidi ve milli ruh, gösterilen emsalsiz dayanışma ve fedakarlık, Atatürk'ün liderliğinde milli mücadelenin zaferle sonuçlanmasını sağlamıştır.

En zor anlarda bile umutsuzluğa kapılmayan aziz milletimiz, bütün imkansızlıklara rağmen, Sivas Kongresi'nde ortaya koyduğu inanç ve kararlılıkla, tek yürek halinde sürdürdüğü İstiklal Mücadelesi'ni zaferle neticelendirmiştir

Milletimiz, her dönemde bayrağına, vatanına ve özgürlüğüne karşı yönelen tehditlere birlik ve beraberlik içinde direnmiş; genç-yaşlı, kadın-erkek tüm vatandaşlarımız, Kurtuluş Savaşı'ndaki ruh ve heyecanla, milli iradeye ve geleceğine her zaman sahip çıkmıştır. Bugün de şanlı zaferlerle dolu tarihimizden aldığımız güçle, geleceğe emin adımlarla yürüyor, ülkemizin her alanda gelişmesini ve ilerlemesini sürdürmesi için azim ve kararlılıkla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle Sivas Kongresi'nin yıl dönümünde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyorum.

Türk Eğitim Sen Osmaniye İl Başkanı

Ahmet KANDEMİR

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorinin Diğer Haberleri