Eğitim Çalışanları ve Öğretmenler olarak öncelikle haklarımızı bilmemiz gerekmektedir. Haklarını bilmeyenler ise dayatmalara boyun eğmek zorunda kalırlar. Yine haklarını bilmeyenler angarya uygulamaların muhatabı olurlar. |
Eğitim Çalışanları ve Öğretmenler olarak öncelikle haklarımızı bilmemiz gerekmektedir. Haklarını bilmeyenler ise dayatmalara boyun eğmek zorunda kalırlar. Yine haklarını bilmeyenler angarya uygulamaların muhatabı olurlar. Türk Eğitim-Sen olarak, eğitim çalışanlarının görevini yapıp kamu hizmeti üretirken haklarını bilmesi, kendini ezdirmemesi, haksızlıklar karşısında susmaması ve görevini onurlu bir şekilde yerine getirmesi için mücadele vermekteyiz. Türk memurunun boynu bükük olmamalıdır. Türk memuru Türkiye Cumhuriyeti Devletini temsil etmektedir. Bu nedenle görevini yaparken ezik bir şekilde değil, başı dik bir şekilde görevini yapmalıdır. Bunun içinde haklarımızı bilmemiz gerekmektedir. Biz; şefiz, büroda memuruz, veri hazırlama ve kontrol işletmeniyiz, şoförüz, güvenlik görevlisiyiz, aşçıyız, ambar memuruyuz, teknisyeniz, hizmetliyiz kısaca emekçiyiz ama köle değiliz. Görev tanımlarımız yapılmayalı yıllar oldu, verilen sözler yerine getirilmiyor. Biz öğretmeniz; bakıcı, güvenlikçi, temizlikci, boyacı, badanacı, büro memuru degiliz. Kaldı ki 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun "Öğretmenlik" başlıklı 43/1 maddesindeki "Öğretmenlik, Devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir." hükümlerine göre; öğretmenlik Devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir. Ayrıca 12.01.1961 tarih ve 10705 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununun 44. maddesindeki; "Öğretmenler kanunlarla kendilerine verilen işlerden başka, meslek dışı her hangi bir görevle yükümlü tutulamazlar." hükümlerine göre; öğretmenlik mesleği dışında kendilerine verilen işlerden başka, meslek dışı her hangi bir görevle yükümlü tutulamazlar. İşte Bilinmeyen En Temel Haklarımız; ÖĞRETMENLER TATİL GÜNLERİNDE RESEN SEMİNERDE GÖREVLENDİRİLEMEZ Yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar günleri ile mesai günleri saat
17.00'den sonra başlayan saatlerde; öğretmen eğitimi, hizmet
içi eğitim, kurs ve seminerlerde öğretmenlerin zorunlu/resen
görevlendirilmeleri yasal ve hukuki değildir. Bu faaliyetlere katılımda
gönüllülük esas alınmalıdır. REHBER ÖĞRETMENLER TATİL GÜNLERİNDE TERCİH DANIŞMANLIĞI KOMİSYONLARINDA RESEN GÖREVLENDİRİLEMEZ Rehber Öğretmenlerin ve diğer branştaki Öğretmenlerin yaz tatilinde Tercih Danışmanlığı Komisyonlarında resen görevlendirilmeleri yasal ve hukuki degildir. Bu görevlendirmelerde gönüllülük esas alınmalıdır. YÜZ YÜZE EĞİTİME HAZIRLIK VE PLANLAMA ÖDENMELİDİR ENGELİNİZDEN DOLAYI AYRIMCILIĞA TABİ TUTULAMAZSINIZ Çalışan engellilerin aleyhinde sonuç doğuracak şekilde, engelinden dolayı diğer kişilerden farklı muamelede bulunulması yasal ve hukuki değildir. BOŞ GEÇEN DERSLERE GİRENLERE EK DERS ÖDENMESİ ZORUNLULUĞU BULUNMAKTADIR Boş geçen derslere okul yöneticilerinin girmesi, telefi programı hazırlanması yada bir branş öğretmeninin girmesi ve karşılığında ek ders ödenmesi gerekmektedir. ÖĞLE TATİLİNDE ÖĞRETMENE NÖBET GÖREVİ VERİLEMEZ Öğretmenlere öğle tatilinde nöbet görevi verilmesi yasal ve hukuki değildir. OKUL YÖNETİCİLERİNİN HER 8 SAAT FAZLA ÇALIŞMASINA BİR GÜN İZİN VERİLİR Okul yöneticilerinin her 8 saat fazla çalışmasına bir gün izin verilmemesi yasal ve hukuki değildir. OKUL YÖNETİCİLERİNİN HAFTADA 5 GÜN OKULDA BULUNMA ZORUNLULUĞU YOKTUR Okul yöneticisinin durumuna göre okuldaki çalışma süreleri belirtilmiştir. Bu süreler dışında okul yöneticisinin okulda bulunma zorunluluğu bulunmamaktadır. Okul yöneticisini haftada 5 gün sabah 8 akşam 5 okulda bulunmaya zorlamak yasal ve hukuki değildir.
ÖĞRETMEN DIŞINDAKİ PERSONELİN HER 8 SAAT FAZLA ÇALIŞMASINA BİR GÜN İZİN VERİLİR Öğretmen dışındaki personelin her 8 saat fazla çalışmasına bir gün izin verilmemesi yasal ve hukuki değildir. ÖĞRETMENLER İDARİ ÇALIŞMALARDA GÖREVLENDİRİLEMEZ Aylık ve zorunlu ek ders saatlerini dolduramayan öğretmenler ile norm kadro fazlası öğretmenlere "aylık ve zorunlu ek ders karşılığını doldurmuyorsunuz." denilerek idari çalışmalarda görev verilmesi yasal ve hukuki değildir.
ÖĞRETMENLER RESEN EĞİTİM KOÇU OLARAK GÖREVLENDİRİLEMEZ Öğretmenlerin resen Öğrenci/Eğitim Koçu olarak görevlendirilmeleri yasal ve hukuki değildir.
BAZI DURUMLARDA ÖĞRETMENLERDEN SINAV ANALİZİ YAPILMASI İSTENEMEZ Ortaöğretim kurumlarında ortak yapılan sınavlar hariç diğer sınavlarda ve İlköğretim kurumlarında yapılan sınavların tamamında öğretmenden Sınav Analizi yapılması istenmesi yasal ve hukuki değildir. NORM KADRO İÇERİSİNDE YER ALAN BİR ÖĞRETMEN GEÇİCİ GÖREVLENDİRİLEMEZ Öğretmenlerin aylık karşılığı ders ve zorunlu ek ders saatlerini görev yaptıkları okulda/kurumda doldurmaları halinde başka okulda/kurumda geçici olarak görevlendirilmesi yasal ve hukuki değildir. BT REHBER ÖĞRETMENLERİNE REHBERLİK VE NÖBET VERİLEMEZ
Bilişim Teknolojileri Rehber Öğretmenlerine, kendi okulu dışında sınıf rehber öğretmenliği ve nöbet görevi verilmesi yasal ve hukuki değildir.
MESAİ SAATLERİ DIŞINDA AYLIK KARŞILIĞI DERS VERİLEMEZ Öğretmenlere, yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar günleri ile mesai günleri saat 17.00'den sonra başlayan saatlerde aylık karşılığı ders verilemez OKUL ÖNCESİ VE ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETMENLERİNİN TENEFFÜS HAKKI GASP EDİLEMEZ Okul öncesi ve özel eğitim öğretmenlerinin ve teneffüs haklarının olmaması insan haklarına aykırı olup yasal ve hukuki değildir.
Parmak izi, retina taraması, yüz, iris, avuç içi tanıma gibi biyometrik verilerin başkalarına aktarılma imkânı bulunduğundan kişilerin isteği olmaksızın mesai takibinde kullanılması yasal ve hukuki değildir. HAFTADA BİRDEN FAZLA GÜNE NÖBET GÖREVİ VERİLEMEZ Öğretmenlere haftada birden fazla güne nöbet görevi verilmesi yasal ve hukuki değildir. REHBER ÖĞRETMEN GEÇİCİ GÖREVLENDİRİLEMEZ Rehber Öğretmenlerin aylık karşılığı ders ve zorunlu ek ders saatlerini görev yaptıkları okulda/kurumda doldurmaları halinde başka okulda/kurumda geçici olarak görevlendirilmesi yasal ve hukuki değildir. ÖĞRETMENLER KOMİSYON VB KURULLARDA RESEN GÖREVLENDİRİLEMEZ Öğretmenlere Fatih Projesi Muayene ve Geçici Kabul Komisyonları ile her türlü komisyon ve kurullarda resen görev verilemeyeceği açıktır. SÜT İZNİ İSTENİLEN DERS SAATLERİNE VERİLMELİDİR Öğretmenin istediği saatlere süt izni verilmemesinin, süt izni istenilen saatlere denk gelen ders saati görevlerinin yerine getirilmeye zorlanmasının kanuna aykırı olduğu açıktır. MESAİ SAATLERİ DIŞINDA HİZMETİÇİ EĞİTİM FAALİYETLERİ YAPILAMAZ Yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar günleri ile mesai günleri saat 17.00'den sonra başlayan saatlerde eğitim öğretimi aksatmamak adına yapılan hizmetiçi eğitim, seminer ve her türlü eğitim öğretim faaliyetlerine öğretmenlerin ve personelin resen katılmaya zorlanamaz. Konusu eğitim ve öğretim olmayan her türlü toplantı ve faaliyetlere de mesai saatleri içerisinde olsa bile öğretmenlerin ve personelin resen katılmaya zorlanması yasal ve hukuki değildir. Bu toplantı ve faaliyetlere katılımda gönüllülük esas alınır.
MESAİ SAATLERİ DIŞINDA TOPLANTI YAPILAMAZ Yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar günleri ile mesai günleri saat 17.00'den sonra başlayan saatlerde eğitim öğretimi aksatmamak adına yapılan her türlü toplantı ve faaliyetlere öğretmenlerin ve personelin resen katılmaya zorlanamaz. Konusu eğitim ve öğretim olmayan her türlü toplantı ve faaliyetlere de mesai saatleri içerisinde olsa bile öğretmenlerin ve personelin resen katılmaya zorlanması yasal ve hukuki değildir. Bu toplantı ve faaliyetlere katılımda gönüllülük esas alınır. OKUL-AİLE BİRLİĞİ VE VELİ TOPLANTILARI MESAİ SAATLERİ DIŞINDA Yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar günleri ile mesai günleri saat 17.00'den sonra başlayan saatlerde eğitim öğretimi aksatmamak adına yapılan okul aile birliği ve veli toplantılarına öğretmenlerin ve personelin resen katılmaya zorlanamaz. Konusu eğitim ve öğretim olmayan her türlü toplantı ve faaliyetlere de mesai saatleri içerisinde olsa bile öğretmenlerin ve personelin resen katılmaya zorlanması yasal ve hukuki değildir. Bu toplantı ve faaliyetlere katılımda gönüllülük esas alınır.
ÖĞRETMEN DIŞINDAKİ PERSONELİN GEÇİCİ GÖREVLENDİRMESİ YAPILAMAZ Zorunlu yer değiştirmeye tabi olmayan personelin yani eğitim öğretim hizmetleri sınıfı dışı diğer hizmet sınıflarında görev yapan personelinin geçici görevlendirilmesi yasal ve hukuki değildir.
MESAİ SAATLERİ DIŞINDA NÖBET GÖREVİ VERİLEMEZ Yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar günleri ile mesai günleri saat 17.00'den sonra başlayan saatlerde her türlü eğitim öğretim faaliyetlerinde öğretmenlere nöbet görevi verilmesi yasal ve hukuki değildir. ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETMENLERİ TENEFFÜS HAKKINDA MAHRUM BIRAKILAMAZ İlkokul ve ortaokulda görev yapan özel öğretim branşı öğretmenlerinin dinlenme saatleri olan teneffüs saatlerinde; okul yönetimlerince mevzuata aykırı olarak özel eğitim öğrencilerinin olumsuz bir davranışta bulunmaması, olumsuz durumla karşılaşmaması, diğer öğrencilerle uyumunun ve kaynaşmalarının sağlanması için teneffüste de bu öğrencilerin takibini yapmakla görevlendirilmeleri ve nöbet görevi verilmesi yasal ve hukuki değildir. ÖĞRETMENLERE SERVİSE İNDİRME VE BİNDİRME GÖREVİ VERİLEMEZ Öğretmenlerin, öğrencilerin servis ve taşıma araçlarına indirme ve bindirme işlerinde görevlendirilmesi yasal ve hukuki değildir. ÖĞRETMENLERE, EV ZİYARET ETME GÖREVİ VERİLEMEZ Öğretmenlere, öğrencilerin evlerini resen ziyaret etme görevi verilmesi yasal ve hukuki değildir REHBER ÖĞRETMENLER HÜKÜMLÜ VE ÇOCUKLARIN İFADESİNİN ALINMASI İŞLERİNDE RESEN GÖREVLENDİRİLMELEMEZ Rehber Öğretmenlerin özellikle mesai saatleri dışında Adalet Bakanlığına bağlı kurumlarda hükümlüye rehberlik etmek ve çocukların ifadesinin alınması işlerinde resen görevlendirilmeleri yasal ve hukuki değildir. ÖĞRETMENLERE OKUL GİRİŞ VE ÇIKIŞ KAPILARINDA NÖBET GÖREVİ VERİLEMEZ Öğretmenlere okul giriş ve çıkış kapılarındanöbet görevi verilmesi yasal ve hukuki değildir. ÖĞRETMENLER KURULUNDA MEVZUATA AYKIRI KARAR ALINAMAZ Öğretmenler Kurulu toplantılarında öğretmenlere; oy çokluğu ile kanun, tüzük, yönetmelik, Yönerge, genelge ve talimatlar içerisinde olmayan "Angarya" olarak nitelendirilebilecek görevi olmayan yeni görevler yüklemeye yönelik bağlayıcı kararlar alınması, bir başkasının oyu ile bir diğerine Angarya yüklenmesi yasal ve hukuki değildir. DEVLET MEMURUNUN BECAYİŞ HAKKI ENGELLENEMEZ Devlet memurlarına "Farklı yerlerde çalışan aynı sınıftaki memurların, karşılıklı yer değiştirerek atanmalarını istemeleri" anlamına gelen "Karşılıklı Olarak Yer Değiştirme" yani "becayiş" hakkı verilmiştir. Fakat yer değiştirme yönetmeliklerinde "becayiş" hakkı ve şartlarına yer verilmediğinden Milli Eğitim Bakanlığı personeli becayiş haklarını kullanamıyorlar. Becayiş hakkının verilmemesi yasal ve hukuki değildir. ÖĞRETMENLER BAKIM, ONARIM VE KONTROL İŞLERİNDE RESEN GÖREVLENDİRİLEMEZ Milli
Eğitim Müdürlüklerince özellikle, Endüstri Meslek Liseleri'nde ve Mesleki
Eğitim Merkezleri'nde görev yapan Bilgisayar, Elektrik, Elektrik-Elektronik
Öğretmenlerine okulların elektrik tesisatlarının kontrolü, bilgisayar ve
fotokopi makinalarının bakım ve onarım işlerinde resen
görevlendirilmektedirler. DEVLET MEMURUNUN REFAKAT HAKKI ENGELLENEMEZ Eşi, çocukları, anne ve babasının hastalanması sebebiyle sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaat ederek söz konusu kurum ve kuruluşlarca muayene edilmesi sırasında ya da muayene sonrası tetkik ve tahlillerde geçirdiği sürelerde bahsi geçen kişilere refakat eden Devlet memuruna refakat izni verilmemesi yasal ve hukuki değildir. Görsel tasarımlar için İstanbul Esenler Türk Eğitim Sen lçe Başkanı Yücel ÖNDER'e teşekkür ederiz. 01.10.2017 14:52 |
Açıklamalar sade ve kısa cümlelerle güzel ifade edilmiş. Emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.