19 Mart 2024 Salı
Anasayfa > HABERLER > Öğretmenler, Ekim 2017 normlarına sahip çıkmalı

Öğretmenler, Ekim 2017 normlarına sahip çıkmalı

16.10.2017 13:32 12 14 16 18 yazdır
Norm kadrolar bugün güncellenmeye başlıyor. Öğretmenlerin branşlarındaki ders yükü ve norm kadro öğretmen sayısı öğretmenlere tebliğ edilecek ve normların güncellenmesi 16.10.2017 -10.11.2017 tarihleri arasında yapılacak.
Öğretmenler, Ekim 2017 normlarına sahip çıkmalı

MEB, norm kadroları bugün güncellenmeye başlıyor. Öğretmenlerin branşlarındaki ders yükü ve norm kadro öğretmen sayısı öğretmenlere tebliğ edilecek ve normların güncellenmesi 16 Ekim ila 10 Kasım 2017 tarihleri arasında tamamlanacak.


Norm kadroların güncellenmesi işlemleri, 2014 tarihli "Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik" hükümlerine göre yürütülmektedir. Yönetmelik için tıklayınız.


Yönetmeliğin "Norm kadro sayıları değişen eğitim kurumları" başlıklı 26. maddesi 1. fıkrası şu şekildedir:


"(1)Eğitim kurumlarının norm kadro sayılarının bu Yönetmelikte belirlenen norm kadro kriterleri çerçevesinde değişmesi halinde, değişikliğe konu olan eğitim kurumlarının norm kadro sayıları ekim ayında yeniden belirlenir. Bakanlık ihtiyaç duyulan hallerde bu ay dışında da eğitim kurumlarının norm kadro sayılarını yeniden belirleyebilir.

(2) Yeni açılan eğitim kurumları ile yeni derslik/şube açılan veya kapatılan mevcut eğitim kurumlarının norm kadroları süre aranmaksızın belirlenir.

(3) Eğitim kurumlarının yönetici ve öğretmen norm kadro sayılarının azalması nedeniyle norm kadro fazlası olan yönetici ve öğretmenler hakkında, ilgili atama ve yer değiştirme mevzuatı hükümleri uygulanır."


Milli Eğitim Bakanlığı, bu hükümlerin kendisine verdiği yetkiye dayanarak norm kadrolarının güncellenmesine ilişkin iş ve işlemlerinin belirtilen takvim çerçevesinde yapılması sürecini başlatmıştır.

DİKKAT NORMLAR 16 EKİM - 10 KASIM ARASINDA BELİRLENECEK


Daha önceden norm kadrolarının güncellenmesine ilişkin iş ve işlemler için gerekli hazırlıkların yapılmasını içeren 12/09/2017 tarih ve 13546051 sayılı norm kadro veri girişi bilgilendirmesi hakkındaki yazıyı illere bildiren Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü; 05.10.2017 tarih ve 15884427 sayılı "Norm kadro veri girişi bilgilendirmesi" konulu yazılarıyla da norm kadrolarının güncellenmesine ilişkin iş ve işlemlerinin belirtilen takvim çerçevesinde 16/10/2017 - 10/11/2017 tarihleri arasında yapılmasını yetkililere bildirmiş ve yazı ekinde "Norm kadro güncellemesinde dikkat edilecek hususlar" başlıklı bilgi notu şeklinde açıklama da yayınlamıştır.


Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün 05.10.2017 tarih ve 15884427 sayılı yazılarına "Norm kadro güncellemesinde dikkat edilecek hususlar" başlıklı bilgi notu şeklindeki açıklamaya göre;


Eğitim kurumlarının sistemdeki mevcut norm kadro kriterlerinde oluşan değişikliklerin güncellenmesinin 16/10/2017 - 10/11/2017 tarihleri arasında yapılması planlanmıştır.


MEBBİS veri tabanındaki Norm Kadro Modülü eğitim kurumu müdürlüklerince işlem yapılmak üzere 16 Ekim 2017 tarihinde ilin MEBSİS yöneticilerine yetki verilecektir.


İŞTE NORM KADRO GÜNCELLEME TAKVİMİ


MEBBİS yöneticilerinin aşağıda belirlenen iş takvimi doğrultusunda işlemleri yapması gerekmektedir.


Eğitim Kurum Müdürlüklerinin Veri Girişi Yapma Tarihleri

16/10/2017-17/10/2017

İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin Veri Girişi Kontrol Tarihleri

18/10/2017-19/10/2017

İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin Veri Girişi Kontrol Tarihleri

20/10/2017-25/10/2017

Sistemin Kontrol ve Onaylama Tarihi

26/10/2017-10/11/2017 Mesai Bitimi


DİKKAT NORMLAR ÖĞRETMENE TEBLİĞ EDİLECEK


Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün norm kadrolarının güncellenmesine ilişkin iş ve işlemler için gerekli hazırlıkların yapılmasını içeren 12/09/2017 tarih ve 13546051 sayılı norm kadro veri girişi bilgilendirmesi hakkındaki yazının; "1- MEBBİS veri tabanındaki Norm Kadro Modülü eğitim kurumu müdürlüklerince işlem yapılmak üzere 16 Ekim 2016 tarihinde eğitim kurumu yöneticilerinin Norm Kadro Modülüne girecekleri alanlar bazındaki ders yükleri, şube sayıları vb. bilgileri eğitim kurumunda çalışan öğretmenlere duyurmaları," açıklamalarına göre;


Eğitim kurumu yöneticileri; Norm Kadro Modülüne girecekleri alanlar bazındaki ders yükleri, şube sayıları vb. bilgileri eğitim kurumunda çalışan öğretmenlere duyurularak tebliğ edilecektir. İmzalanan duyurun öğretmenlerce bir fotokopisinin alınması ilerde çıkacak sorunlara ışık tutacaktır.


İşte örnek tebligat yazısı;


DİKKAT SORUMLULUK YÖNETİCİLERDEDİR


Norm kadro güncellemesinde veri girişlerinin tam ve doğru olarak girilmesi, yanlış ve eksik veri girişlerinden oluşacak mağduriyetlerde sorumluluğun işlem yapan birimlere ait olduğunun bilinmesi bu nedenle Yönetmeliğin 24. maddesinde; "Eğitim kurumlarının yönetici ve öğretmen norm kadroları, elektronik ortamdaki mevcut veri tabanı esas alınarak eğitim kurumu müdürlüğü, ilçe milli eğitim müdürlüğü ve il milli eğitim müdürlüğünün sıralı teklifi üzerine belirlenir." hükmü çerçevesinde 16/10/2017 - 10/11/2017 tarihleri arasında norm kadro modülüne girilecek normların, eğitim kurumlarına ait bilgilerin sisteme tam ve doğru olarak, eksiksiz bir biçimde süresi içerisinde girilmesi önem arz etmektedir.


Girilecek verilerle belirlenen norm kadrolara yapılan atamalarda doğacak hatalardan eğitim kurumları müdürleri ile il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri sorumlu tutulacaktır. Bakanlık kontrolü sırasında gerçeğe aykırı bilgilerin sisteme girilmesinin tespit edilmesi durumunda sorumlular hakkında gerekli işlemler yapılacaktır.


MEMURLAR.NET'İN AÇIKLAMALARI


ÖĞRETMENLERİN YAPMASI GEREKENLER NELERDİR?


Öğretmenlerimizin alanındaki ders yükünün nasıl hesaplanacağını bilmesi gerekmektedir.


Üniversitelerin hangi bölüm mezunlarının öğretmen olabileceği ve öğretmenlerin aylık karşılığı okutabileceği dersler Talim ve Terbiye Kurulunun 20.02.2014 Tarih ve 9 Sayılı Kurul Kararı ile yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Eğitim Kurumlarına Öğretmen Olarak Atanacakların Atamalarına Esas Olan Alanlar İle Mezun Oldukları Yükseköğretim Programları ve Aylık Karşılığı Okutacakları Derslere İlişkin Esaslarda tek tek belirtilmiştir.


Bu esaslar ve eki incelenerek aynı alanda, okuldaki öğretmen sayısı, ders yükü, seçmeli ders yükü vs. gibi bilgiler elde edilerek toplam ders yükü bulunarak okuldaki bir alanda bulunan norm kadro sayısı hesaplanır ve okulun hesapladığı norm kadro sayısı ile karşılaştırılarak doğru yapılıp yapılmadığı kontrol edilmeli eksiklik varsa şerh düşülerek itiraz edilmelidir. Bunun için aşağıda yer verdiğimiz dosyaları titizlikle incelenmesi gerekmektedir.


Yukarıda yer verdiğimiz resmi yazıya göre okul yetkililerinin okuldaki ders yükleri ve alanın norm kadro sayısını öğretmene tebliğ etmesi gerekmektedir. Okul yetkililerimizin eski mevzuat bilgileri ile değil de değişen yeni yönetmelik hükümlerine göre alanların norm kadrolarını belirlemeleri ve haksız yere norm fazlası öğretmen meydana getirilmemesi için aşağıda yer verdiğimiz dosyaları titizlikle incelemesi gerekmektedir.


Örneğin Genel Bilgi ve Meslek Dersleri Öğretmenleri norm kadrosunda artık kalan 15 saat ders yüküne ve Atölye ve Laboratuvar Dersleri Öğretmenleri norm kadrosunda artık kalan 20 saat ders yüküne norm verilmemektedir. Normlar yeni yönetmeliğe göre Genel Bilgi ve Meslek Dersleri Öğretmenlerinde 21 saat ve katları, Atölye ve Laboratuvar Dersleri Öğretmenlerinde 20 saat ve katları şeklinde norm alınabilmektedir. Sadece bölge normundan toplamda artık 21 ve 40 saat derslere bölge normu norm alınabilmekte buda bir sonraki norm güncellenmesinde bölge normunun başka bir okula gitmesine neden olmaktadır. Konunun daha net anlaşılması için "Norm kadroda bölge normu nasıl hesaplanır?" dosyamızın incelenmesi gerekmektedir.


Biz ise 2014 yılında Norm Kadrolara İlişkin Yönetmeliğin değişmesi dolayısıyla norm kadroların belirlenmesinde dikkat edilecek hususlarla ilgili haberlerimizi güncelleştirerek yeniden yayımlıyoruz. Linklerde yer alan haberlerimize yapılan eski tarihli yorumları dikkate almayınız.


Norm kadroların belirlenmesinde dikkat edilecek hususlarla ilgili haberlerimiz için aşağıdaki linkleri tıklayabilirsiniz.


Ahmet KANDEMİR


MEB en sonunda norm fazlasının ilçe içinde önceliği vardır dedi


İstifa eden yada normu düşen yöneticinin durumu, okuldaki öğretmeni norm kadro fazlası yapar mı?

Norm kadroda ders yükü nedir, nasıl hesaplanır?


Norm kadroları Bakanlıkça belirlenecek eğitim kurumları hangileridir?


Norm kadroda bölge normu nasıl hesaplanır?


Teknoloji ve tasarım öğretmeni norm kadrosu nasıl belirlenir?


Rehberlik alan öğretmeni norm kadroları nasıl belirlenir?


Özel eğitim öğretmeni norm kadroları nasıl belirlenir?


Norm kadro fazlası öğretmenler hakkındaki son durum nedir?


Okul Öncesi Öğretmeni norm kadroları nasıl belirlenir?


Sınıf öğretmeni norm kadroları nasıl belirlenir?


Genel Bilgi ve Meslek Dersleri Öğretmenleri norm kadrosu nasıl belirlenir?


Trafik ve İlk Yardım dersi, hangi dersin norm kadro ders yüküne dahil edilir?


Norm kadro fazlası öğretmenlerin tespitine ilişkin Danıştay'ın kararı


Öğretmen ve yöneticilerden hangileri norm kadro fazlası olur?


İsteğe bağlı norm kadro fazlası olunabilir mi?


Norm kadroların tespitinde sorumluluk kimlere aittir?


Hizmet puanı aynı olan öğretmenlerden hangisi norm kadro fazlası olacaktır?


İlköğretimde sınıftaki öğrenci sayıları ne kadar olabilir?


Norm yok iken okula atananlar ile yargı kararı ile okula dönen olursa kim norm fazlası olur?


Norm kadro fazlası öğretmenler hakkında yapılacak işlemler


Norm fazlası engelli öğretmen resen yer değiştirmeye tabi tutulamaz


Mesleki ve Teknik Eğitim Alanlarında Norm Kadro Nasıl Belirlenir Konularındaki Haberlerimiz;


MEB'de devredilen okullarda norm kadro nasıl belirlenecektir?


Sağlık meslek liseleri için işletmelerde mesleki eğitimde işyeri sorununa çözüm


Atölye ve Laboratuvar Dersleri Öğretmeni norm kadrosu nasıl belirlenir?


Meslek liselerinde öğrenci grup sayıları nasıl belirlenir?


Bölüm şefi egzersizi ders yüküne dahildir


Mesleki Gelişim dersi artık uygulamalı ders değil Mesleki Gelişim dersi norm kadroya nasıl yansıtılır?


İşletmelerde mesleki eğitim ders yükü norm kadroya nasıl yansıtılır?


Çıraklıkta işletmelerde mesleki eğitim ders yükü norm kadroya nasıl yansıtılır?


MEB koordinatörlük ders yükünün nasıl belirleneceğini açıkladı


MEB açıkladı; Meslek lisesinde norm kadro nasıl belirlenir?


MEB, meslek liselerinde norm kadro ders yükü nasıl belirlenir açıkladı
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorinin Diğer Haberleri