28 Mart 2024 Perşembe
Anasayfa > HABERLER > Okuntu gelenegi kampanyamızda hayat buldu

Okuntu gelenegi kampanyamızda hayat buldu

18.06.2014 20:23 12 14 16 18 yazdır
Çocuklarımız MAN'ları değil HAN'ları öğrensin kampanyamızdaki kitaplar bir üyemizin oğlunun sünnet düğününde okuntu şeklinde misafir çagırmada davetiye yerine kullanıldı
Okuntu gelenegi kampanyamızda hayat buldu

"Çocuklarımıza Manları Değil Hanlarımızı Öğretelim" kampanyamızdan esinlenen üyemiz İstiklal Ortaokulu Matematik Öğretmeni Yusuf Tülü, 22 Haziran'da yapacağı oğlu Süleyman Tuğra ve yeğeni Yusuf'un sünnet düğünü için davetiye olarak kampanyamız kapsamında dağıttığımız Destan Romanları kullandı.

Sünnet dolayısıyla aileyi tebrik eden Destan Romanların yazarı Hasan Kallimci, davetiye olarak eserlerinin kullanılmasının kendisini mutlu ettiğini söyledi.



Şubemizle irtibat kurarak Destan Romanları nasıl temin edebileceğini öğrenen Yusuf Tülü, kampanyamızı çok anlamlı bulduğunu ve bu kampanya ile Türk'ün unutulan bir geleneği olan "okuntu"yu birleştirmek istediğini yapacağı sünnet düğününün davetiyelerini bu şekilde tasarladığını söyledi.


Üyemizi bu anlamlı girişiminden ötürü kutlar; aileyi yapılacak olan sünnetten dolayı tebrik ederiz.



Okuntu; orta yaş ve üstü insanların çok iyi bildiği "davet" anlamına gelen bu kelimenin kökü çok eskilere dayanıyor.

Eski Türklerin bir başka devlet liderini davet edeceği zaman "ok" gönderdikleri biliniyor. Önemli davetlerde ok gönderme geleneği bize kadar ulaşmış ve düğün, sünnet gibi önemli merasimlerde davetlilere küçük hediyeler göndermek gelenek halini almış. Bu hediyeleşme hadisesi; yöresel küçük farklılıklar olmakla birlikte, okumak, okuntu, okuyuntu gibi isimlerle nitelendirilmiş. Fakat yolar geçtikçe yerini davetiyeye bırakmış ve yok olmuştur.

Okuntu(Okuyuntu) ve Davet

Okuntu bir nevi düğüne davettir. Oğlan ve kız evi kendilerine yakın komşu ve akrabalarına düğünlerini ilan eden ve davetiye niteliğinde olan hediyeler dağıtırlar ki, kız evinin dağıttığı bu hediyelere "dürü", oğlan evinin dağıttığı hediyelere ve davetiyelere de "okuntu" veya "davetiye" denmektedir. Kız evinin dağıtacağı dürüyü oğlan evi alır. Kız evinin dağıttığı dürü, pırtı, kumaş, çit, gibi pırı pırtı niteliğindeki şeylerdir. Gönderilen kişinin yakınlık derecelerine göre pırtı, elbiseliğe yetecek kadar 3-4 metre olabilir. Oğlan tarafının dağıtacağı okuntu ise; su bardağı, çay bardağı, ağaç kaşık, eşarp, tülbent... gibi şeylerdir. Şimdi okuntu yerine ise matbaada basılmış davetiyeler kullanılmaktadır. Kız evinden ve oğlan evinden davet alanlar karşılığında bir şeyler verirler ki, bunlara da "okuntu pahası" denir. Okuntu mahalle ve köyden fakir bir kadın; böyle biri yoksa ailenin fertleri dağıtır. Fakir biri dağıtıyorsa, dağıtılan evler, okuntu dağıtana, buğday, un, bulgur gibi yiyecekler verirler.


Okuntu çok eskiden kalma bir tabirdir. Hun, Göktürk ve diğer eski Türk devletlerinin hakanları, maiyetinde bulunduğu halkını savaş vs. sebeplerle toplamak istediğinde onlara ya da kendine bağlı boy beylerine "ok" gönderirmiş. Bu sebeple okuntu (okuyuntu) tabiri ve geleneğinin eskiden beri yaşatıldığı görülmektedir.


Avşar düğünleri yardımlaşma ile olur. Kız evinin dağıttığı dürüye karşılık gelinin işine yarayacak hediye gider ki bunlar; kızın çehizine konacak öteberi vesairedir.(kilim, çuval, battaniye, oda takımı, sofra takımı) Oğlan evine götürülecek hediyeler ise onların masraflarını karşılayacak nitelikte şeylerdir ki ; bunlar da koyun, kuzu, sığır, para gibi şeylerdir. Koyun, kuzu gibi mallar oğlan evine düğünde yemek yapmaları için getirilir. Kız evine koyun, keçi, sığır ve para gibi hediyeler getirilmez. Oğlan evine getirilen malların hepsi düğünde kesilerek kavurma yapılıp yenir. Kız evine daha çok çeyize yarayacak eşyalar getirilir. Oğlan evine getirilen paralar getiren kişi tarafından oğlanın babasına verilir. Eğer oğlanın babası bulunmuyorsa oğlanın ağabeyine veya amcasına da verilebilir. Bu paraların düğün masraflarını karşılaması amaçlanır. Oğlan evine getirilen hediyeler şahıs olarak verilebileceği gibi bir kabilenin ortaklaşa olarak hazırladığı da verilebilir.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorinin Diğer Haberleri