29 Mart 2024 Cuma
Anasayfa > HABERLER > OSMANİYE ŞEHİTLERİNE YÜRÜYOR

OSMANİYE ŞEHİTLERİNE YÜRÜYOR

06.01.2017 12:20 12 14 16 18 yazdır
7 Ocak Osmaniye'nin kurtuluşu etkinlikleri kapsamında yapılan "Mamure Baskını ve Kaymakam Saim Beyin Şehit Edilmesi" Törenleri çerçevesinde Osmaniye Şehitlerine Yürüyor etkinliği yapıldı.
OSMANİYE ŞEHİTLERİNE YÜRÜYOR


Mamure İstasyonu, Adana'yı Antep'e bağlayan demiryolu üzerindedir. Dervişiye-Kanlıgeçit arasına Osmaniye'nin boğazı, buradaki köylere de boğaz köyleri denir. Dervişiye adı Dervişpaşa'dan, Kanlıgeçit adı da burada geçen savaşlardan dolayı verilmiştir.  Domuzludağı adı, Cebelibereket Osmaniye Belediye Tabibi Ermeni Misak Vanlıyan Efendi'nin domuz çiftliğinden gelmiştir.
 

Ecdadımız bu toprakları vatan yaparken çok şehit vermiştir. Milli mücadelede, halkın direnişini kırmak için Antep'e askeri sevkiyat yapmak isteyen Fransız ordularını durdurmak isteyen Osmaniyeli Kuvayımilliyeciler burada kahramanca direnmiştir.

 Cebelibereket Mıntıka Komutanı Yüzbaşı Selim İnebolu (Yörük Selim) 15 Mayıs 1920'de buradaki rayları sökerek, köprüleri tahrip ederek Fransızlara 6 ay geçit vermemiştir.



Genel Kurmay Başkanlığınca yayınlan İstiklal Harbi kitabında denilir ki; "Kuvayımilliye müfrezeleri devamlı olarak demiryolunu ve özellikle köprüleri tahrip ederek Antep ve Adana bölgeleri arasındaki bağlantıyı kesmektedir." (Türk İstiklal Harbi, Güney Cephesi, ATASE yy, Ank. 1966, s.216)
İstiklal Harbi kitabında yine denilir ki;



"Suriye ve Adana bölgesindeki durumları gittikçe zorlaşan Fransızlar Antep harekâtını bir an önce sonuçlandırmak istemektedir." (Türk İstiklal Harbi, Güney Cephesi, ATASE yy, Ank. 1966, s.216)
10 Ekim 1920'de İskenderun'dan gelen Fransız tümeninin burada, Kovanbaşı Savaşında durdurulması milli kuvvetlerin ilk büyük zaferidir.


Fransızlar Antep'e askeri sevkiyat için ısrar etmekte ve Kovanbaşı yenilgisinin intikamını almak istemektedir.


1 Kasım 1920'de Adana'dan gelen General Goubau kumandasındaki Fransız tümeni çok kuvvetlidir.
Genel Kurmay Başkanlığı yayınında, bu tümen için Cebelibereket Guvernörü Albay Andrea kaynak gösterilerek denilir ki; "Bu kuvvetler geldikten sonra Antep'te Fransız birliklerinin mevcudu 13 piyade taburu, altı adet 75mm'lik, beş adet 65mm'lik, bir 155mm'lik top ile bir 105 mm'lik obüs bataryası ve uçak filosu olarak toplamı 12.000 insandı." (Türk İstiklal Harbi, Güney Cephesi, s.216)
Yani, topları, bataryaları, uçak filolarıyla gelen 12.000 mevcutlu Fransız tümenine Osmaniye Mıntıka Komutanı Binbaşı Recep Bey'in emrindeki 1500 inanmış çete kahramanca direnmiştir. Fransız bataryalarına, uçak filosuna direnen milli kuvvetlerin silahı ise bir deli top, 3 sneider top, 3 makineli tüfek ve mavzerleridir.

Güney Cephesi Komutanı Selahattin Adil Paşa, Kanlıgeçit Savaşı'nda milli kuvvetlerin kahramanca direnişini takdir ve teşekkürle ödüllendirmiştir.


Kovanbaşı ve Kanlıgeçit savaşlarının haritaları Genel Kurmay Başkanlığının arşivindedir ama hatıraları Mamure topraklarında gizlidir.
Kaymakam Saim Bey, Haçın zaferinden sonra Kozan Sancağı'nın Tahrirat Müdürlüğü görevi teklif edildiği zaman demiştir ki;
"Yurdumuzun muhtelif yerlerinde düşman bulunur, onların pis çizmeleri güzel yurdumuzu kirletirken ben burada bir Kalem Efendisi olarak pasif bir halde duramam. Bu beni çok üzer.
Yurdumun taşı toprağı, canlı cansız her şeyi tamamen hürriyetine, istiklaline kavuşmadan yeşil masada oturup keyfime bakarsam bu yurdun ekmeği aşı bana haram olur.
Böyle kara günde millet kan ağlarken ben kadife koltukta oturamam." (Recep Dalkır, Yiğitlik Günleri, TT Postası Matbaası, İst.1961, s.165)
Kaymakam Saim Bey, üsteğmen rütbesiyle Ceyhan Grup Kumandanlığına tayin edilmiştir. (Recep Dalkır, age, s.167)
Mamure İstasyonu'nu kurtarmak isteyen Saim Bey, Osmaniye, Kadirli ve Kozan çetelerinden teşkil ettiği müfrezesiyle 18 Kasım 1920 sabahı düzenlenen baskında 15 arkadaşıyla birlikte şehit edilmiştir.
Milli mücadelede Mamure İstasyonu'nda yapılan savaşlar sadece Osmaniye değil, bölge tarihi için de önemlidir.
Şehitlerimizi yâd etmek için Osmaniyeli STK'lar tarafından 10 yıldan beri Osmaniye Şehitlerine Yürüyor adıyla düzenlenen törenler bu yüzden önemlidir. İnşallah önümüzdeki sene Şehit Kaymakam Saim Bey ve çetelerinin geldiği Domuzludağı'ndaki yol "Şüheda Yolu" olarak düzenlenecektir.
Domuzludağı'nın adı bir gün inşallah "Şüheda Dağı" olacak, domuzların sağıldığı Süttepesi'nin adı "Kanlı Tepe" olacaktır.
Şehitlerimizin ruhu şad olsun!
(İsmet İPEK/Türk Kızılayı Osmaniye Şube Başkanı)
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorinin Diğer Haberleri