29 Mart 2024 Cuma
Anasayfa > HABERLER > 2017 Yılı Yetki Dönemi Basın Açıklaması

2017 Yılı Yetki Dönemi Basın Açıklaması

24.05.2017 14:20 12 14 16 18 yazdır
Osmaniye İl Genelinde Yetkili Sendika Belirleme Çalışmaları Tamamlandı, 2436 CESUR YÜREK TÜRK EĞİTİM SEN' Lİ üyemize ve gönül dostlarımıza şükranlarımı sunuyoruz.
2017 Yılı Yetki Dönemi Basın Açıklaması

Bir yetki dönemi daha sona erdi. "İlkemiz Önce Ülkemiz" şiarından ayrılmadan mücadele veren Yönetim Kurulu Üyelerimize, İlçe Başkanlarımıza, İlçe Yönetim Kurulu üyelerimize, Kadın Kolları Üyelerimize, İşyeri Temsilcilerimize, emeği geçenlere ve sendikamıza inanarak destek veren Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi ve Yurt-Kur dâhil 2436 CESUR YÜREK TÜRK EĞİTİM SEN' li üyemize ve gönül dostlarımıza şükranlarımı sunuyoruz.

Çıktığımız emek mücadelesi yolunda yılmadan, yıkılmadan, eğilmeden, eğrilmeden, teslim olmadan yürüyeceğimize söz veriyoruz. DURMAK YOK MÜCADELEYE DEVAM.  NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE...

Yetkiyi almak, toplu sözleşme sürecinde masada sizleri temsil etmek, karşılaşacağınız her türlü sorunu beraberce çözebilmek için Yönetim Kurulumuzla, İlçe Başkanlarımız ve Yönetim kurulu üyelerimizle,  İşyeri Temsilcilerimizle, Cesur Yürek Üyelerimizle ve Gönül Dostlarımızla beraber ciddi bir mücadele yaptık.

Korkuları, kaygıları aşamadık; bitmeyen beklentileri aşamadık.  Ve yetkili olamadık. Kısacası bizim kaybettiğimiz bir şey yok ama kazananlar itibarlarını kaybetti.


Allah emeği geçen, bizlere destek olan tüm dostlarımızdan razı olsun.

Şöyle ki; Akarsuların çok hızlı aktığı dönemlerde bu hızlı akış karşısında küçük ve hafif çakıl taşları yerlerini değiştirirken sağlam ve büyük kayalar oldukları yerlerde sabit durmaktadır. İşte günümüzde de böyle bir zaman yaşanmaktadır. Kaya gibi sağlam duranlar ile zamana ve güce göre oradan oraya taşınanlar birbirinden ayrılmaktadır.


İşte Türkiye Kamu-Sen Üyeleri ve Türk Eğitim-Sen üyeleri bu kaya gibi duruşun ete kemiğe bürünmüş örnekleri olarak tarihin sayfalarında şerefli yerlerini alacaklardır.


Türk Eğitim-Sen Osmaniye Şubesi olarak, bölgemizde bizden desteğini esirgemeyen, yüreğinde korkuyu barındırmayan 2436 kişiyi selamların en güzeliyle selamlıyoruz.


Menfaati için mevzi alanlara inat, Milli değerleri ve ülkesi adına dik duruş sergileyerek bizimle yürüyen her insanın ellerinden öpmeyi Türk Eğitim Sen Osmaniye Şube yönetimi olarak şeref telakki ediyoruz.

İşimiz zordu ve biz bunu en başından beri biliyorduk. Mücadelemizin hiçbir zamanında ihmal, yılgınlık ve bıkkınlığa kapılmadık. Yoğun gayretlerimiz oldu, girmediğimiz öğretmenler odası, derdimizi anlatmadığımız bir kişi ulaşmadığımız köy kalmadı.


Her türlü uyarıyı yaptık, yapılan edepsizlikleri herkesle paylaştık. Yolumuzu yol bilen adam gibi adamlarla gönül bağı kurduk.

Türk Eğitim-Sen; alınları açık, başları dik olanların sendikasıdır. İlkeli ve şahsiyetli sendikacılığın tek adresidir. Türk Eğitim Sen'li olmak bir gururdur, dik ve onurlu bir duruştur. Bu kurumun bir üyesi olmak bizim için sonsuz bir mutluluk, büyük bir şereftir. Tarihsel değerlerini hiçbir zaman unutmayan-unutturmayan, gerektiği yerde gerekeni yapma sorumluluğundan asla vazgeçmeyen, sendikal çizgisinden taviz vermeyen Türk Eğitim-Sen; hedefleriyle, ilkeleriyle, tertemiz kadrosuyla, dik ve onurlu duruşuyla eğitim camiasının tek umududur.

Yaşadığımız kıyım sürecinde bizim gibi düşünen ya da düşünmeyen taraflı tarafsız her kesimden destek aldık.

Kamuoyunun üzerine serpilmiş Korku zihniyetini yıkmak için bir Yürüyüş başlattık ve kararlı adımlarla yürüyüşe geçtik. Daha mutlu ve daha huzurlu bir eğitim camiası için inançlı ve kararlı bir yola koyulduk.

Daha Ahlaklı, daha adil, daha hakkaniyetli bir dönemin başlangıcı için bu yürüyüş zorunludur. Tüm benliğimizle haksızlığa karşı yürüyoruz. Adaletsizliğe karşı yürüyoruz.


Ahlaksız bir düzene karşı yürüyoruz. Kul hakkı yiyen haramzadelere, kariyeri ve liyakati yok sayan ve nifaktan geçinen çevrelere karşı yürüyoruz. Ahlaka doğru yürümek mecburiyetindeyiz.

Temizliğe, dürüstlüğe, adalete ve samimiyete yürümekle sorumluyuz. Saflarımızı sıkı tutarak adımlarımızı daha da hızlandırıyoruz. Biraz daha, biraz daha mesafe alarak ahlaksızlara karşı göğsümüzü geriyor, durmaksızın yürüyoruz.

Biz Yürüyoruz, Onlar Korkuyor. Biz Yürüyoruz, Onlar Telaşlanıyor. Biz Yürüyoruz, Onlar Geriliyor. Şundan Emin Olunuz Ki; Biz Yürüyoruz, Onlar Tir Tir Titriyor.

Biz kaybetmeyi ahlaksız bir teklife tercih ettik. Ancak içimizden günü geçirmek uğruna aptalca bir çıkarın batağına gömülenler oldu, çile çekmeden, çaba harcamadan, bedel ödemeden, iğrenç bir şekilde, alçakça kendilerini menfaat sürülerine dâhil ettiler.


Sendikalar arası rekabet anlaşılabilir. Ama rekabet adına sergilenen ahlaksızlığı anlamak mümkün değildir. Eğitim camiası için mücadele ettiğini söyleyen herkesin belli sorumlulukları vardır.

Olanı ve olması gerekeni camiamızla paylaşmak sendikal kimlik taşıdığını iddia eden tüm tarafların üyelerine karşı ödev ve sorumluluğudur.

Bakın biz kimlerle mücadele ediyoruz; Adaletsizliğin kol gezdiği dönemde ortada bir ganimet varmış gibi dağıtılan makamlardan birilerini kapan vasıfsız bir yapıyla mücadele ediyoruz.

Kul hakkı yiyen haramzadelerle, kariyeri ve liyakati yok sayan bir zihniyetle mücadele ediyoruz.

Bir eğitim çalışanına yapılmayacak uygulamalarla karşı karşıya kaldık. Ahlaksız tekliflerle karşısına gelenlerin yüzüne tükürenler oldu. Eğitim çalışanı olduğunu hatırlatanlar oldu. Dik ve onurlu duranlar oldu. Tüm bunların yanında yüreklerindeki korkuyu silemeyenler de oldu.

Burada takdir sizlerindir. Bizim sendikal davamız ise çalışanlara huzur vermek, sorunlarına çözüm bulmaya çalışmak ve yüreklerinde umutsuzluğa zerre kadar yer vermemektir. Biz insanların yüreğine korku salmıyoruz, insanlara zulüm etmiyoruz. Günü ve zamanı geldiğinde, bu zulme ortak olanlardan ve bu zulmü yapanlardan hesap sormak da bizim üyelerimize verilmiş şeref borcumuzdur.

Pes mi ettik; Asla. Pes mi edeceğiz; Asla. Unutacak mıyız; Asla. Unutturacak mıyız; Asla. Yüreğimizden Geçenler, Sizin Alayınıza Yetecektir. Yüreklerimizdeki iyilik, yüzümüzdeki kararlılık, ruhumuzdaki dürüstlük ve mertlik, kalbimizdeki Allah aşkı, gönlümüzdeki eğitim sevdası ve davranışlarımızdaki nezaket asla değişmeyecektir.

Unutulmasın ki Biz çileyi zahmetlere katık ettik ancak asla inandıklarımızdan dönmedik.

'Eşyayı dahi incitme' diyen bir medeniyetin mensupları olan bizler maalesef ki birbirini incitme yarışı içine sokulmak istenmektedir. Her zamankinden daha fazla birleşmeye ihtiyacımızın olduğu böyle bir dönemde eğitim camiasında oluşacak kutuplaşma tarafımızca kabul edilmeyecektir.

Adam olmayı becerememiş gurursuzlara, İnsanlıktan nasibini almamış çulsuzlara inat duruşumuz dik olacaktır.

İnsan doğup da insan kalamayanlara, yaşamının merkezinden insanı alıp yerine menfaati koyanlara, kendi olarak kalmayı başaramayanlara inat; Duruşumuz dik olacaktır.

İnanmış insanlar bizimledir, doğru insanlar bizimledir, makam ve mevki beklemeyen cesur yürekliler bizimledir. "Onlar sanıyorlar ki, biz sussak mesele kalmayacak. Hâlbuki biz sussak, tarih susmayacak. Tarih sussa, hakikat susmayacak. Onlar sanıyorlar ki, bizden kurtulsalar mesele kalmayacak. Hâlbuki bizden kurtulsalar, vicdan azabından kurtulamayacaklar. Vicdan azabından kurtulsalar, tarihin azabından kurtulamayacaklar. Tarihin azabından kurtulsalar, Allah'ın gazabından kurtulamayacaklar."


"İnsandır sanıyordum mukaddes yüke hamal. Hamallık ki, sonunda, ne rütbe var, ne de mal." Bizimkisi bu düstur, biri desin "Allah razı olsun" o bize hem rütbe olur, hem de mal. Bu bize yeter. Saygılarımızla."


Ve diyoruz ki üstat Karakoç'un ağzından;

Dar zamanda düşmanların altına

At olanlar safımıza gelmesin

Garibanın, fukaranın sırtına

Bit olanlar safımıza gelmesin

Ağırlık, irilik ölçüsün bırak

Tartıya vurulmaz beyinle, yürek

Bu ülkede iman gerek, ruh gerek

Et olanlar safımıza gelmesin.

Öte dursun işkembeden atanı

Lâzım değil kaçan ile yatanı

Menfaate rüşvet verip vatanı

Fit olanlar safımıza gelmesin

Sapıklar her yerde atsa da çamur

Gerçek mayasına kavuştu hamur

Adam istiyoruz dört başı mamur

İt olanlar safımıza gelmesin.

Gönül bahçesinde korku gezeni

Asla kabul etmez ülkü düzeni

Sevdası, sabırı, aklı, izanı

Kıt olanlar safımıza gelmesin.

Biz zulüm ayında güneş çağıyız

Hira'dan feyzalan Tanrıdağ'ıyız

Biz meyve bahçesi, üzüm bağıyız

Ot olanlar safımıza gelmesin.

Parolamız her zamanda, her yerde:

Ölmek var da baş eğmek yok namerde

Bu imana, bu ülküye, bu derde

Yad olanlar safımıza gelmesin.

Peki, yetki nedir?

 

Genel olarak üç tür yetki vardır.

1- GENEL YETKİ

Birincisi Türkiye geneli yetki olup GENEL YETKİ olarak tanımlanmaktadır.

Tüm illerdeki sendikaların üye sayıları ayrı ayrı toplanarak Türkiye'deki en çok üyeye sahip sendika belirlenip bu sendikaya GENEL YETKİ verilmektedir.

GENEL YETKİ de, Türkiye genelinde yetkili olan sendika 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununa göre, kamu görevlilerinin ortak ekonomik, sosyal ve mesleki hak ve menfaatlerinin korunması ve geliştirilmesi için hükümetle toplu sözleşme masasında temsil edilme yetkisidir.

2- İL GENELİ YETKİ

İkincisi il yetkisi olup İL GENELİ YETKİ olarak tanımlanmaktadır.

Tüm ilçelerdeki sendikaların ayrı ayrı üye sayıları toplanarak ildeki en çok üyeye sahip sendika belirlenip bu sendikaya İL GENELİ YETKİ verilmektedir.

İL GENELİ YETKİ de, genel olarak Öğretmen Atama Komisyonu ve Yönetici Atama Komisyonunda kullanılmaktaydı. Fakat yönetmelik değişiklikleri ile 2 yıl önce yönetici atama komisyonundan 1 ay öncede Öğretmen Atama Komisyonundan yetkili sendikalar çıkarılmıştır.

Dolaysıyla İL GENELİ YETKİ'nin kullanılacağı hiçbir durum bulunmamaktadır.

Şöyle ki;

İl Eğitim Personeli Planlama Kurulu (Öğretmen Atama Komisyonu)Yetkisi

06.05.2010 tarih ve 27573 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme yönetmeliğinin "İl Eğitim Personeli Planlama Kurulu" başlıklı 8. maddesine göre  (d) fıkrasındaki; " d) 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununa göre o ilde eğitim, öğretim ve bilim hizmetleri kolunda faaliyet gösteren sendikalardan en çok üyeye sahip sendikanın temsilcisinin yer aldığı il eğitim personeli planlama kurulu oluşturulur." hükümlerine göre yetkili sendika, Öğretmen Atama Komisyonunda öğretmenleri temsil etmekteydi.

Fakat 17.04.2015 Tarihli ve 29329 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile bu yetki kaldırılmıştır.

Artık hiçbir sendika Öğretmen Atama Komisyonunda temsil edilmeyecektir.

Yönetici Atama ve Yer Değiştirme İl Değerlendirme Komisyonu (Yönetici Atama Komisyonu)Yetkisi

13.08.2009 tarih ve 27318 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin 09.08.2011 tarih ve 28020 sayılı Resmi Gazetede yayımlana yönetmelik ile 9. maddesinde yapılan değişiklikle Yönetici Atama ve Yer Değiştirme İl Değerlendirme Komisyonunda 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununa göre eğitim, öğretim ve bilim hizmetleri kolunda faaliyet gösteren sendikalardan o ilde Bakanlık personeli bakımından en çok üyeye sahip sendika, Yönetici Atama Komisyonunda öğretmenleri temsil etmekteydi.

Fakat Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticileri Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile bu yetki kaldırılmıştır.

Artık hiçbir sendika Yönetici Atama Komisyonunda 3 yıldır temsil edilmemektedir.

3- PROMOSYON YETKİSİ

Üçüncüsü ilçe yetkisi olup PROMOSYON YETKİSİ olarak tanımlanmaktadır.

Bir ilin ilçesindeki sendikaların üye sayıları ayrı ayrı toplanarak ilçedeki en çok üyeye sahip sendika belirlenip bu sendikaya PROMOSYON YETKİSİ verilmektedir.

İlçe Yetkisi yani PROMOSYON YETKİSİ de, Başbakanlığın 20.07.2007 tarih ve 2007/21 sayılı Genelgesine göre ilçede yetkili olan sendika banka ile yapılacak promosyon anlaşmalarına temsil edilme yetkisidir. Bu yetki halen devam etmektedir.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorinin Diğer Haberleri