20 Nisan 2024 Cumartesi
Anasayfa > HABERLER > Türk Dil Bayramımız Kutlu Olsun

Türk Dil Bayramımız Kutlu Olsun

13.05.2021 00:01 12 14 16 18 yazdır
Türk Eğitim-Sen Osmaniye İl Başkanı Ahmet KANDEMİR Türk Dil Bayramı dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı.
Türk Dil Bayramımız Kutlu Olsun

İnsanlar arasındaki temel iletişim aracı olan dil milli varlığın ana dinamiği olarak da milletlerin olmazsa olmazıdır. Dil, başta kültür olmak üzere tüm milli değerlerin gelecek nesillere taşıyıcısı ve böylece devamlılığını sağlayan başlıca unsurdur. Dolayısıyla diline sahip çıkamayan bir millet yok olmaya mahkumdur denilebilir.

Bu anlamda, Türkçemiz de Türk varlığının teminatıdır. Bugün 13 Mayıs Türk Dil Bayramı. Karamanoğlu Mehmet Bey'in 13 Mayıs 1277  tarihinde 'Bugünden sonra divanda, dergahta ve bargahta, mecliste ve meydanda Türkçe'den başka dil kullanılmayacaktır.' diyerek yayınladığı fermanının üzerinden tam 740 yıl geçti. Ta o günden dilin önemini fark eden Karamanoğlu Mehmet Bey'in kararlı ve milli duruşunu bugün bir çok ilgilide görememekteyiz.

Türk Dilinin günümüzde yabancı dillerin kuşatması altında kaldığını ve neredeyse yabancı dillerin istilasına uğrayan dilimizin her geçen gün giderek bozulmakta ve toplumumuz Türkçe'yi doğru kullanamaz hale gelmektedir.

Yabancı dil öğrenme yaşının ana sınıfına  kadar düştüğü günümüzde, tehlike çanları çalmaktadır. Yabancı hayranlığının alabildiğine arttığı bir dönemde Türkçe'nin ikinci plana atıldığını görmek biz eğitimcileri oldukça üzmektedir.

Oysa her Türk vatandaşının dilimize sahip çıkması ve Türkçe'nin gelecek nesillere aktarımında birinci derecede sorumluluk alması gerekmektedir. Bugün cadde ve sokaklarımıza yabancı isimler verilmekte ve hatta işyerlerinde Türkçe isimlere rastlamak hemen hemen zor bulunan bir şey haline gelmiştir. Yabancı isim koyma modası adeta insanlarımızı ahtapot misali sarmıştır.

Dünyanın başka hiçbir ülkesinde ana dili dışında bu kadar çok yabancı dilde yazılmış tabela adına rastlamamız mümkün değildir. Türkçe'miz ne yazık ki, hak ettiği değeri görememektedir. Bunun sorumlularının başında tabi ki gerekli tedbirleri almayan siyasetçiler gelmektedir. Kültürün, sosyal hayatın, değerlerin, edebiyatın temel taşı olan dilin böylesine olumsuz dış etkilere maruz bırakılması kabul edilemezdir. Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Atatürk'ün dilimize yönelik hassasiyeti herkesin malumudur. Atamız, "Türk Milleti'nin dili Türkçe'dir. Türk dili dünyada en güzel, en zengin ve en kolay olabilecek bir dildir. Onun için her Türk, dilini çok sever ve dilini yükseltmek için çalışır. Türk dili Türk Milleti için kutsal bir hazinedir" diyerek Türkçe'ye  verilmesi gereken önemin altını çizmiştir. 

Bu vesileyle Türk Milleti'nin 13 Mayıs Dil Bayramı'nı kutluyoruz. Unutulmamalıdır ki, Türk Milleti diline sahip çıktığı müddetçe varlığını sürdürebilecektir


Türk Eğitim-Sen Osmaniye İl Başkanı

Ahmet KANDEMİR

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorinin Diğer Haberleri